Fie că îl consumăm în perioadele de post, atunci când este dezlegare, fie că alegem să îl avem pe masa festivă de sărbători sau îl preparăm într-o zi obişnuită pentru a le oferi celor dragi un produs sănătos şi gustos, peştele este, întotdeauna, o alegere excelentă.
Într-o perioadă în care consumatorii sunt din ce în ce mai atenți la calitatea alimentelor, la proveniența lor dar, mai ales, la beneficiile pentru sănătatea lor şi a copiilor lor, peștele rămâne un produs esenţial pentru o alimentație echilibrată.
Păstrăvul este una dintre cele mai sănătoase opțiuni pentru mesele de zi cu zi, iar dacă ştim că vorbim despre un păstrăv românesc, crescut în apele cristaline de munte, cu atât mai mult vom dori să îl punem pe masă celor dragi.
Vasile Todosia, la bază inginer, a dat în 2023 naştere unei ferme piscicole, numită şi păstrăvărie plutitoare, după investiţii de circa două milioane de euro din fonduri europene, dar şi din surse proprii. În prezent, Păstrăvăria Zăganu produce aproximativ 1.000 de tone de pește pe an şi are un total de 20 angajați.
„Creșterea păstrăvului este pentru noi o pasiune transformată într-un proiect de viață. Păstrăvul este crescut în apă rece de munte, hrănit cu mâncare curată și respectând ritmul natural de creștere al peștilor. Totul pentru a oferi un pește românesc de calitate, sănătos și gustos. Am început cu o păstrăvărie mică, iar azi am ajuns să producem 1.000 de tone de păstrăv anual, păstrând același standard ridicat.
Colaborăm cu Carrefour de patru ani, iar 90% din producția noastră ajunge în magazinele lor din toată țara. Este cel mai solid parteneriat pe care îl avem, care ne permite să livrăm direct și proaspăt, fără intermediari. Păstrăvăria Zăganul înseamnă azi 20 de oameni și un angajament ferm pentru calitate și respect față de natură", ne-a povestit Vasile Todosia.
Păstrăvăria Valea Stânii Zăganu se află la 1.400 de metri altitudine, în Munții Șureanu, la limita dintre județele Sibiu și Alba. Vorbim despre o fermă piscicolă de nouă generație, construită cu respect pentru natură și tradiție. Parte a Cooperativei "Păstrăvul din Țara Ta", aceasta este inclusă în Filiera Calității Carrefour – un program dedicat produselor românești autentice, care îndeplinesc
cele mai stricte criterii de calitate și trasabilitate.
Unul dintre miturile frecvente în rândul consumatorilor este că peștele proaspăt de pe rafturi provine de regulă din import. Păstrăvul de Zăganu vine să demonteze acest mit. Este pescuit, eviscerat și ambalat local, iar apoi livrat rapid către Carrefour în formatele Carrefour Market și Hipermarket.
Păstrăv românesc; Păstrăvăria Valea Stânii Zăganu
Filiera Calității Carrefour este mai mult decât un program de etichetare – este o garanție pentru consumatori și o plasă de siguranță pentru producătorii români. Asta ne-a explicat și Radu Gherman, Buying Director Ultra-Fresh, Carrefour România:
„Unul dintre cele mai importante programe proprii ale Carrefour este Filiera Calității, care aduce în magazine produse românești de înaltă calitate, dezvoltate în parteneriat strâns cu producători locali. Avem un caiet strict de sarcini, care înseamnă un set riguros de condiții pentru produsele din Filiera Calității Carrefour. Pentru a garanta originea românească, calitatea ridicată și trasabilitatea completă, interzicem utilizarea organismelor modificate genetic și a substanțelor artificiale în hrana animalelor. Nu doar atât însă partenerii noștri trebuie să respecte standarde clare de ambalare, certificare și să mențină o calitate constantă pe tot parcursul colaborării.
În cazul păstrăvului, punem accent nu doar pe calitatea cărnii, ci și pe mediul în care este crescut. Apa în care trăiesc păstrăvii este curată, controlată atent, iar la ieșirea din fermă este filtrată, astfel încât impactul asupra mediului să fie zero”.
Filiera Calității include o varietate de produse de cea mai înaltă calitate, de la ouă, fructe și legume, până la carne de vită Black Angus și pui crescut tradițional. În total, Carrefour colaborează cu 28 de filiere locale, dintre care 4 sunt axate pe produse de origine animală și 24 pe produse vegetale.
Susținerea producătorilor locali, indiferent de dimensiunea afacerii lor, reprezintă o prioritate pentru Carrefour România. Prin parteneriatele dezvoltate, retailerul le oferă acces la o piață de desfacere extinsă, preluarea rapidă a producției și siguranța vânzării, contribuind astfel la stabilitatea și dezvoltarea acestora. Totodată, sprijinul oferit merge dincolo de simpla colaborare comercială – Carrefour asigură consultanță, garantează calitatea produselor și menține un flux constant de aprovizionare, având un impact semnificativ asupra creșterii sustenabile a producătorilor români.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu