Urmărește emisiunea live


Masada. Ghișe: "Românii trebuie să vadă asta!". Vâlcu: "Să meargă la Cetatea Neamțului"

Senatorul Ioan Ghișe le-a recomandat românilor să viziteze Masada, Israel. Jurnalistul Val Vâlcu are un alt sfat pentru călătorie.

Masada a fost o fortăreață antică cu o poziție strategică însemnată, pe o colină situată la marginea de răsărit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Mării Moarte. Fortăreața a fost edificată în sec. I î.C. și extinsă în timpul domniei regelui iudeu Irod cel Mare (74-4 î.C.). După cucerirea Ierusalimului de către împăratul roman Titus Flavius Vespasianus în anul 70 d.C., Masada a fost ultimul refugiu al rezistenței antiromane a iudeilor.

Se știe că cei circa 970 de iudei din Masada au preferat să se omoare, după un îndelungat asediu (între anii 70-73 d.C.), pentru a nu cădea în mâinile luptătorilor romani, care i-ar fi luat în robie. Deoarece sinuciderea era interzisă de religia lor, au fost tras la sorți câțiva bărbați care să-i omoare pe toți ceilalți asediați; după aceasta ultimii rămași s-au omorât ei între ei. Totuși, două femei și cinci copii s-au ascuns, nu au fost omorâți, și au putut povesti mai târziu cele întâmplate.

"Recomand fiecărui român să meargă în Israel să vadă pe îndelete un stat modern de la care noi ar trebui să luăm exemplu. Este un stat construit în jurul conceptului de securitate națională. Militarii jură cu o mâna pe Torah și cu o mână pe armă la Masada. Acesta este ultimul loc unde în anul 72, romanii au înfrânt ultima fărâmă de rezistență. Le recomand oamenilor să meargă să vadă Masada", a zis Ioan Ghișe la Antena 3, în emisiunea Alessandrei Stoicescu.

Ziaristul Val Vâlcu a spus că poate mai bine ar fi ca românii să viziteze Cetatea Neamțului.

[citeste si]

"Poate nu toți au bani să meargă la Israel, dar ar putea să meargă la Cetatea Neamțului unde câțiva români au rezistat unui asediu polonez important", a adăugat jurnalistul Val Vâlcu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel