Marius Tucă, invitație emoționantă pentru cititori: Trebuie să trăiască...

Marius Tucă lansează un apel emoționant către cititori, dar și o provocare, avertizându-i totodată că există riscul ca generațiile viitoare să devină "infirmi sentimental, uman". 

"Dragă cititorule,

Ştiu că aceste rânduri au ajuns la tine pe cale virtuală. Şi eu le-am scris folosindu-mă tot de tehnologia digitală. Însă nu-i aşa că ţi-ar fi plăcut să le primeşti pe hârtie, care să miroasă a cerneală proaspăt ieşită din tipar? Nu-i aşa că ţi-ar fi plăcut, dragă cititorule, să primeşti aceste rânduri pe o coală de hârtie, pe care să o atingi, să o miroşi, să îi simţi vibraţia şi viaţa, care, aşa cum se scurge pentru noi, oamenii, se scurge şi pentru această bucată de coală albă, ce îmbătrâneşte alături de noi şi capătă în timp culori din ce în ce mai diverse, care îi arată vârsta?", așa își începe Marius Tucă pledoaria către cititori, în care îi invită să participe pe data de 24 septembrie, la Romexpo, la deschiderea Print & Sign, un omagiu al tiparului, care va ţine 4 zile.

Citește și Cum arăta Marius Tucă în anul 1988 - FOTO

Mai mult, jurnalistul îi îndeamnă pe toți ca, mai înainte, să facă un experiment: să atingă filele unei cărți, iar mai apoi ecranul unui e-book reader, pentru a simți cât de rece este ultimul și astfel să descopere ce ar însemna pentru generațile viitoare lipsa unei cărți.

Iată cum pledează în continuare Marius Tucă pentru susținerea printului: 

"Sunt un om al prezentului şi sunt şi eu un adept al tehnologiei, al digitalului, al online-ului despre care se tot spune că va omorî tiparul. Citesc şi eu pe calculator, am chiar şi iPad, Kindle, am şi blog, dar nu aş putea renunţa niciodată la cartea tipărită, la ziarul tipărit, la senzaţiile pe care le am când ţin în mână o coală pe care sunt aşezate frumos cuvintele, pe care nu numai că le poţi citi, dar le poţi atinge, făcându-le în acest fel parte din tine, din viaţa ta, din momentul ăla, atunci, acolo.

Ştiu ce vei spune, că poţi face asta şi cu orice dispozitiv cu touch screen, dar cititorule, dragă, te provoc: atinge filele unei cărţi şi atinge ecranul unui e-book reader şi spune-mi, te rog, dacă nu ţi se pare şi ţie că ecranul e rece? Spune-mi, te rog, că nu sunt singurul om care crede că tiparul va trăi... Trebuie să trăiască, pentru că altfel ar însemna că fiii noştri şi fiii fiilor noştri vor fi infirmi sentimental, uman, pentru că nu vor şti niciodată ce înseamnă să creşti odată cu prima ta carte primită în dar de la tatăl tău, nu vor şti cât de frumos este să descoperi în cărţile din bibliotecă, peste timp, dedicaţiile celor care ţi le-au făcut cadou, nu vor şti ce înseamnă cu adevărat semnificaţia cuvântului tactil şi nu vor şti, cititorule, dragă, ce înseamnă să suferi din cauza pierderii sau deteriorării unei cărţi, pentru că ale lor cărţi virtuale nu au viaţă şi nu vor avea niciodată.

Cititorule, dragă, gândeşte-te la cuvintele mele şi apoi gândeşte-te la copiii tăi şi la generaţiile următoare şi te rog să fii şi tu, alături de mine, unul dintre promotorii tiparului. Nu îţi cer să renunţi la tehnologie, nu o fac nici eu, îţi cer doar să îţi doreşti echilibrul şi să admiţi că print-ul nu poate să moară, că avem nevoie de cărţi tipărite, că avem nevoie de presă tipărită, că avem nevoie de tipar.

Eu fac încă un pas în acest demers şi îţi spun că susţin şi promovez în toate mediile în care pot print-ul, cu tot ce presupune el, cu toată industria care îi dă câte-o gură de oxigen în fiecare zi. Eu, Marius Tucă, susţin şi promovez singurul târg al acestei industrii, care are nevoie de susţinerea tuturor: Print & Sign 2014. Eu, Marius Tucă, voi fi, pe data de 24 septembrie, la Romexpo, la deschiderea Print & Sign, un omagiu al tiparului, care va ţine 4 zile. Aş vrea să ştiu, dragă cititorule, că nu sunt singur în acest demers, aşa că aş vrea să te văd cumpărând cărţi, ziare, reviste tipărite şi aş vrea să te văd la Print & Sign 2014.
Cu deosebită consideraţie,
Marius Tucă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel