Marilen Pirtea: Datele INS, cronicizarea tendinţei de consum

Pirtea
Pirtea

Deputatul Marilen Gabriel Pirtea afirmă că deficitul comercial este în creştere, confirmând cronicizarea tendinței spre consum nesustenabil în economie

Institutul Național de Statistică a dat publicității datele cu privire la exporturi și importuri, caracteristice primului trimestru din 2018. Se confirmă o tendință de creștere a deficitului comercial, la fel de mare cu cea de acum un an, ceea ce arată o cronicizare a tendinței spre consum nesustenabil în economia României, este concluzia deputatului Marilen Pirtea, prezentată într-un comunicat de presă primit la redacţie.

"Această tendință în economie, de majorare a consumului, s-a manifestat imediat după instalarea guvernării PSD-ALDE, 2017 fiind primul an cu o balanță deja dezechilibrată, când deficitul comercial a crescut cu 30% față de 2016, la 12,96 miliarde euro.

Evoluțiile la zi ale primului trimestru din 2018 arată că exporturile României au urcat cu 9,8%, iar importurile au avansat cu 10,8%. Deficitul comercial a crescut cu 18,1% în primul trimestru din 2018 față de perioada similară din 2017, la 2,72 miliarde euro în trimestrul întâi din 2018 față de 2,3 miliarde în trimestrul întâi din 2017.

Nivelul competitivității economiei noastre

Cifrele arată nivelul competitivității economiei noastre raportată mai ales la economia UE, cu care se realizează aproximativ trei sferturi din schimburi. Valoarea schimburilor intra-UE28 de bunuri în perioada ianuarie-martie 2018 a fost de 13,013 miliarde euro la expedieri și de 14,85 miliarde euro la introduceri, reprezentând 76,6% din total exporturi și 75,4% din total importuri.

Presiunea inflaționistă își face astfel simțite efectele asupra balanței comerciale a țării, economia fiind reactivă față de creșterile salariale nealiniate la ritmul productivității. Vedem în continuare tot mai multe efecte ale politicilor guvernamentale haotice, marcate de desele intervenții în salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu consecințe economice globale negative pe termen lung. Intervențiile salariale dese dau falsa impresie a unei bunăstări suplimentare, care alimentează tendința sporită spre consum, un efect imediat al noii legi a salarizării unice, în fapt un grav derapaj de politică economică de care coaliția PSD-ALDE preferă să nu mai răspundă." este comunicatul secretarului Comisiei pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, deputat Marilen Pirtea.

[citeste si]

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy