Marile "minciuni" ale proprietarilor care vând sau dau în chirie. De ce vor plata cash şi ce ascund "îmbunătăţirile"

Proprietarii care dau apartamente la vânzare sau la chirie exagerează, de multe ori, atât preţul, cât şi aspectul apartamentului. Cataloghează mobilierul drept lux sau vintage, în funcţie de vechime şi cresc nejustificat preţul. Un arhitect a răbufnit şi le-a dat mai multe sfaturi celor care sunt în căutarea unei locuinţe. 

"Câteva sfaturi de la un arhitect !

1. Igienizat, nu renovat. Vă rog frumos să faceți această distincție. Un apartament văruit este igienizat. Renovarea implică schimbări majore de finisaje, mobilier, tâmplărie, instalații, etc.

2. Un apartament cu "îmbunătățiri" din 2000, care nu erau cu bun gust nici atunci, nu mai vorbim de zilele noastre, are un minus față de cele fără îmbunătățiri și mozaicul original pe jos. E mai ieftin să renovezi un apartament cum l-au dat comuniștii, decât unul în care trebuie spart tot, ca să o iei de la capăt. Cu toate astea, prețul este mai scump tot pentru cel în care trebuie muncit mai mult.

3. Ușa metalică nu este o îmbunătățire, este o ușă. E normal să aveți o ușă în stare bună când vindeți o casă. E bun simţ, nu îmbunătățire. Poate fi din lemn, ca în 1970, dacă este în stare impecabilă. Așadar, faptul că aveți o ușă funcțională nu este îmbunătățire.

4. Mobilat, utilat, nu este ideal decât pentru foarte puțini oameni, care au nevoie urgentă să se mute. Pentru restul, să scoată lucrurile din casă e un minus și o muncă în plus, care costă.

5. IDEAL INVESTIȚIE sau IDEAL REGIM HOTELIER. Dragilor, dacă erau așa ideale, le-ați fi păstrat voi. Mai nou, văd că în tot Bucureștiul totul este ideal investiție. În realitate, prețurile la care s-a ajuns fac ca orice investiție imobiliară în acest oraș să fie slabă. Un randament minor.", a scris Bogdan Balaban, un tânăr arhitect, pe un grup dedicat celor care îşi caută o locuinţă. 

Ce ascunde "plata doar cash"

"6. Nu mai văruiți în culori aberante și țipătoare, galben fosforescent, roz, lila, etc. Când vindeți un apartament văruit proaspăt, acesta trebuie să fie alb. Ulterior igienizării, noul proprietar va decide ce culori pune, dacă pune.

7. Este un oraș cu sute de clădiri cu risc sau urgență. Este de bun simt ca în fiecare anunț să fie specificat anul construcției, anul expertizei dacă are, și încadrarea. Precum și sistemul constructiv al clădirii și specifiicatii despre planșeu atunci când în casele vechi acestea sunt din lemn.

8. Plata doar cash, pentru mine, înseamnă că are vicii, acte în neregulă, istoric cu legea 112 sau bulină. Altfel nu văd de ce nu ar accepta cineva să vândă cuiva care face credit. Nu toți am avut muncitorime în familie ca să deținem apartamente cumpărate pe câteva sute de lei după 90, așadar ca tânăr în această țară, pentru o locuință trebuie să faci credit.", a mai scris acesta. 

Cum se calculează, de fapt, preţul

"9. Prețul în zonă este de 1300e/mp. Prețul unei zone nu se calculează în medie. Asta e o problema inclusiv a agenților care le vând iluzii proprietarilor. În primul rând, trebuie clasată categoria apartamentului, ca la hoteluri. De câte stele este apartamentul tău? De acolo, în mod realist, începi să scazi din prețul zonei, dacă nu ești în clasa de sus. O garsonieră de 28, 30mp, este ridicol să fie vândută cu preț pe mp ca la un apartament de 3 camere de exemplu. Aceasta ar trebui să aibă un preț mai mic, pentru că disconfortul este mai mare, în timp ce la un apartament de 4-5 camere, din nou, prețul scade pentru că suprafața este foarte mare și iese din sumele decente pentru blocuri vechi. Cei mai câștigați în acest raport sunt cei care vând 2 și 3 camere.

10. Când un proprietar crește prețul la maximul istoric, nu plătește comision agenției și vrea doar câștig maxim, oportunist. Ar trebui să-și amintească că pentru cumpărător există costuri suplimentare de notariat și agenție de aproximativ 3000 euro +. Economia SUA s-a contractat cu 32 %. Vă amintiți ce s-a întâmplat când a fost criză în SUA ultima dată? Vine din nou.

Vă sfătuiesc pe toți să faceți oferte cu 5000 euro mai mici decât cere proprietarul din start. Prețurile au ajuns la un nivel aberant care depășește deja cu mult nivelul din 2008, raportat la cursul euro de astăzi. Nu vă îndatorați pe viață pentru 2 camere supra evaluate în care trebuie să o luați de la zero cu renovările. Și în majoritatea apartamentelor vechi trebuie să o luați de la zero. Se adaugă astfel 10-15 000 de euro în plus. Când adunați cât ați dat și cât ați băgat, nu veți scoate banii aceia niciodată dacă vindeți, decât poate, peste 20 de ani când prindeți un nou boom imobiliar aberant, dar deja apartamentul vostru va deveni iar renovabil.", a conchis Bogdan Balaban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel