M-am trezit în miezul nopții: 5 trucuri care te vor ajuta să adormi rapid din nou

M-am trezit în miezul nopții: 5 trucuri care te vor ajuta să adormi rapid din nou / Foto: Pixabay, de Luisella Planeta Leoni
M-am trezit în miezul nopții: 5 trucuri care te vor ajuta să adormi rapid din nou / Foto: Pixabay, de Luisella Planeta Leoni

Se întâmplă uneori să te trezești din senin îm miezul nopții. Ce poți face ca să adormi rapid din nou?

Problemele legate de somn nu înseamnă insomnie. Mulți oameni pot adormi seara doar atingându-și capul de pernă, dar să se trezească brusc în miezul nopții și uneori nici măcar să nu încerce să se întoarcă în pat. Încercările eșuate de a adormi din nou, numărând oile, de regulă, nu funcționează. O varietate de gânduri, experiențe și amintiri îți vin în minte și chiar o melodie obsesivă care apare de nicăieri. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta totuși să adormi la loc, scrie doctorpiter.ru.

1. Practicați respirația profundă


Este o modalitate binecunoscută de a scăpa de stres și de a te relaxa, dar trebuie să o faceți corect.

Pune mâna pe burtă. Închide ochii și inspiră lent și adânc pe nas, asigurându-te că simți că stomacul se ridică. Ținându-ți respirația, numără până la șase. Acum expiră foarte încet prin gură, numărând până la șase.

"Prin respirații lente și profunde prin nas și pe gură, vă puteți ajuta să vă relaxați corpul și mintea", spune Raj Dasgupta, de la Universitatea din California de Sud.

2. Meditație și sunete utile relaxante somn


Meditația este o modalitate excelentă de a-ți "calma" creierul, ar este posibil să nu reușiți imediat dacă nu ați meditat înainte. Mai mult decât atât, există riscul să "te enervezi" încercând să calmezi gândurile, iar apoi să uiți cu totul de somn.

Este mai ușor să încerci să pornești sunete speciale (le poți găsi pe YouTube), așa-numitele "ritmuri delta" sau "valuri delta", cu care poți "înșela" creierul . Se va "încetini" și vei adormi. Undele cerebrale Delta au o frecvență de la 0 la 4 Hz - sunt cele mai lente și sunt asociate cu activitate fizică inconștientă și somn profund, fără vise. Cu cât îmbătrânim, cu atât producem mai puține dintre aceste unde cerebrale.

"Repetă aceste sunete, astfel încât să nu te trezești. Întinde-te, ascultă și încetinește-ți respirația. Concentrează-te pe ea. Gândurile vor ieși ca iepurașii dintr-o pălărie de magician, dar încă te concentrezi cu răbdare asupra respirației",  spune neurologul Cynthia Acryl. 

O altă modalitate de a adormi este să activați zgomotul alb. Este potrivit pentru cei care reacționează la sunete din exterior - locuiesc lângă drum sau nu pot dormi din cauza vecinilor zgomotoși. Zgomotul alb creează un fel de "pătură sonoră" în jurul tău, care absoarbe zgomotele puternice și enervante din exterior. Ele nu ajung la creier și tu nu reacționezi la ele.

3. Relaxare musculară 

Dacă nu te poți opri, fă un exercițiu de relaxare musculară. Inspiră și încordează-ți degetele de la picioare timp de 10 secunde și eliberează imediat tensiunea. Repetați exercițiul pe măsură ce vă ridicați de la degetele de la picioare și până la gambe, coapse și restul corpului.

4. Nu te uita la ceas

Te vei uita la ceas tot timpul când încerci să adormi, vei analiza cât timp ți-a mai rămas pentru somn, te vei îngrijora din nou și  nu va mai fi nicio șansă. Acest lucru poate face foarte dificil să adormi din nou.

6. Evitați lumina albastră

Nu ridicați smartphone-ul când încercați să adormiți din nou. Orice sursă de lumină va scădea nivelul melatoninei și va suprima ritmurile circadiene ale corpului. Același lucru este valabil și pentru televizor. Dacă îl pornești în miezul nopții, poți sta treaz până dimineața.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel