Lupta pentru Mosul. ISIS folosește civilii pe post de scuturi umane

SUA au acuzat Statul Islamic de atrocități, menționând că în timp ce armata irakiană avansează spre Mosul, gruparea teroristă sunnită folosește civilii rămași în oraș pe post de ”scuturi umane”, notează CNN.

Lupta pentru recucerirea orașului irakian Mosul, ultimul mare bastion ISIS din Irak, scoate în prim plan grave probleme umanitare. Coaliția internațională a reușit să elibereze în a treia zi de conflicte 10 sate din apropierea orașului, dar se estimează că aproximativ 700.000 de civili vor rămâne blocați în orașul asediat.

Președintele Barack Obama a încercat să înlăture preocupările cu privire la un exod masiv al populației civile, precizând că ”planurile și infrastructura pot face față unei eventuale crize umanitare”, citează BBC.

Totuși, căpitanul Marinei și purtătorul de cuvând al Pentagonului, Jeff Davis, spune că civilii rămași în oraș sunt folosiți pe post de ”scuturi umane” și că ”sunt ținuți acolo împotriva voinței lor.”

Îngrijorările sunt justificate, în condițiile în care nu este pentru prima oară când Statul Islamic se folosește de civili pentru a opri înaintarea armatei irakiene. Orașul Mosul a fost cucerit de ISIS în 2014, iar recucerirea sa ar putea dura mai mult timp decât s-a preconizat inițial, lucru ce ar înrăutăți situația civililor captivi în orașul asediat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel