Klaus Iohannis, ultimul salut, ultima defilare de președinte. Într-adevăr, ”timpul nu poate fi dat înapoi”. Marea absență de la Arcul de Triumf

foto: Octav Ganea, Inquam Photos
foto: Octav Ganea, Inquam Photos

Se pare că după ultima noapte de dragoste nu vine întotdeauna întâia noapte de război. Klaus Ioahnnis pleacă. Ce lasă în urmă? 

Președintele Klaus Iohannis a participat sâmbătă, 30 noiembrie, la recepția organizată la Palatul Cotroceni cu prilejul Zilei Naționale a României, prilej cu care și-a cerut iertare în fața întregii națiuni pentru eșecurile din cele două mandate, iar astăzi, 1 decembrie, a fost prezent la parada militară organizată la Arcul de Triumf. La ultima paradă din postura de președinte. A dat ultimul salut. A defilat de-a lungul rândurilor în uniforme încă o dată și a auzit, tot pentru ultima oară, aproape ca un răsunet în conștiința sa - "Să trăiți!". După ce, cu o zi în urmă, a îndrăznit, în cele din urmă, să o zică tare și răspicat: "Știu că am făcut greșeli. Vă cer iertare. Timpul nu poate fi dat înapoi". 

Citește și Iohannis, ultimul discurs ca președinte: Vă cer iertare că v-am dezamăgit / declarațiile zilei

Parada Militară Națională a început la ora 10.00, în Piața Arcul de Triumf. Startul manifestărilor a fost dat cu salutul Drapelului de Luptă şi trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către preşedintele Klaus Iohannis, după care a fost intonat Imnul Naţional.

Președintele Klaus Iohannis a ajuns la paradă. Parcă mai relaxat ca niciodată, a pășit ferm, a mers drept și a privit doar înainte. Ca și cum nimic din ce a rămas în urmă nu mai contează  - așa cum ar gândi-o tot românul. Spun asta pentru că dea prea multe ori am auzit de la vecinii și cunoscuții mei:

Ai văzut cum merge Iohannis?

Cum merge? - am întrebat eu mereu.

Așa... drept... țanșos, se uită doar în față.

Păi așa trebuie să privească. Unde să se uite? Nu cred că se cade să privească în laterale. Așa îi impune statutul - zic eu.

Nuuuu, acolo e altceva, mamă! E aroganță. Ca și cum nimeni nu contează pentru el. După mine potopul! - îmi spunea anul trecut o doamnă din bloc.

Anul acesta, președintele a plecat înconjurat doar de cei confortabili. PSD-ul a fost la Buzău. Marcel Ciolacu, premier al României, nu i-a fost alături la ultima defilare. 

Președintele încă în funcție a primit ultimul onor de la Garda Națională.

Şeful statului a depus o coroană de flori la Arcul de Triumf.

Citește și Chirieac, radiografia ultimului discurs al lui Klaus Iohannis

O retrospectivă

Privind în urmă, iată cum s-a prezentat președintele Klaus Iohannis la paradele militare de 1 Decembrie din anii trecuți.

În 2016, în momentul în care președintele a coborât din mașină, din public s-au auzit huiduieli.

În 2019 era încă pe la început. Încă mai socializa, încă mai era cu oamenii, pentru ei și printre ei. Mai dădea o mână, ne mai privea în ochi, ne mai și zâmbea și parcă, parcă ne vorbea mai mult. Să ne amintim că la parada de 1 Decembrie de acum cinci ani Klaus Iohannis a făcut o memorabilă baie de mulțime. A plecat din tribuna oficială imediat ce evenimentul a fost declarat închis, dar s-a oprit pentru a da mâna cu mai multe persoane şi a le ura ”La mulţi ani”. A vorbit chiar și cu copiii și i-a întrebat dacă le-a plăcut defilarea. Oare când a încetat să se facă plăcut? Sau n-a făcut-o niciodată cu adevărat?

Minunea nu a durat mult. Un an mai târziu, în 2020, în contextul pandemiei, paradă de la Arcul de Triumf din București a fost redusă la o ceremonie la care au participat doar câțiva oficiali ai statului. Pustiu a fost și cadrul festiv, la fel cum sărac a fost și discursul președintelui, de parcă masca de protecție i-ar fi ținut cuvintele "la păstrare" pentru alte ocazii mai bune și l-ar fi fi oprit să spună mai multe.  Dar, să zicem, a avut o scuză. Și încă una bună. Evenimentul nu a fost deschis publicului, așa că discursul a fost și el scurt iar contactul cu oamenii... zero. Pe placul domnului președinte, aș spune eu.

În 2023, dintr-un motiv sau altul, președintele Klaus Iohannis s-a întors în direcția greșită dar s-a corectat repede și s-a poziționat aproape instant cu fața la detașamentul de militari care l-a întâmpinat în primă fază. 

Nu știm ce s-a întâmplat în timp. Cert e că acel președinte care cândva întindea mâna copiilor de pe margine și-i întreba dacă le-a plăcut parada a devenit un lider de stat mult prea absent și mult prea tăcut pentru toate câte se întâmplă la ora actuală în interiorul granițelor și în afara lor.

Ce se întâmplă azi în București

La parada au participat 2.500 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Administrația Națională a Penitenciarelor și Autoritatea Vamală Română, cu 190 de mijloace tehnice și 45 de aeronave. Alături de militarii români au defilat și 240 de militari străini, în cadrul unor detașamente din Albania, Belgia, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Spania, SUA, Turcia și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României. Detașamentele străine cuprind 21 mijloace tehnice, inclusiv aeronave de luptă.

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcul de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 12.30.

Evenimentele din București se încheie cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, începând cu ora 19.00, pe traseul Palatul Cercului Militar Național - Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii,.

De asemenea, sărbătorirea celor 106 de ani de la Marea Unire a provinciilor românești într-un singur stat este onorată de militarii români prin ceremonii în garnizoanele din țară în care sunt dislocate mari unități și unități militare. Drapelul național va fi arborat în toate instituțiile militare din țară, iar la bordul navelor maritime și fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel