Klaus Iohannis, migrație primari. Strategie-capcană a ACL pentru a-i bloca pe aleși locali

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a transmis, miercuri, că ACL va contesta la CCR Ordonanța 55, "de legalizare a traseismului în administrația publică locală", și fiecare trecere a unui ales local de la un partid la altul. Prezidențiabilul ACL și-a avertizat colegii din Alianță că aleșii locali care vor schimba partidul își vor pierde mandatele.

"Împreună cu specialiștii din Alianța Creștin Liberală a fost analizată această ordonanță și, pe lângă faptul că noi politic am declarat și considerăm că această ordonanță vine să pregătească un avantaj net pentru candidatul PSD, folosindu-se de majoritatea din Parlament și de faptul că PSD-ul guvernează România, specialiștii noștri consideră că ordonanța este neconstituțională. În acest sens, îi avertizez public pe toți colegii mei din administrația publică locală - aleși, președinți ai consiliilor județene, primari, consilieri județeni, consilieri locali și supleanți pe listele consiliilor - să nu se lase ademeniți și să nu opteze în concordanță cu această ordonanță. Noi, Alianța Creștin Liberală, vom ataca toate aceste acte. Vom ataca ordonanța, vom ataca fiecare opțiune a unui ales local în parte", a spus Klaus Iohannis, într-o conferință de presă organizată la Sibiu.

Citește și: Cum stau Ponta și Iohannis în sondajele adverse din PSD și ACL

 

Liderul liberal și-a exprimat încrederea că Ordonanța 55/2014 va fi anulată de Curtea Constituțională.

"Îi avertizez pe colegii mei că această ordonanță va fi anulată de Curtea Constituțională și se vor trezi în situația de ilegalitate, care va duce la pierderea mandatului lor. Aceste aspecte de neconstituționalitate sesizate de specialiștii noștri se văd foarte simplu. Este vorba de caracterul temporar al ordonanței, care nu tratează pe picior de egalitate pe întreaga durată a mandatului opțiunea alesului local de a schimba partidul politic. Este vorba, în al doilea rând, de înfrângerea dorinței electoratului, ceea ce am spus mai demult, o bătaie de joc la adresa electoratului, care s-a pronunțat prin votul său, fie direct, în cazul primarului sau al președintelui Consiliului Județean, și pe listă - pentru consilieri. Lucru foarte grav, în situația în care mai sunt doar puține săptămâni până la scrutinul prezidențial. Se schimbă configurația structurii politice. Este o modificare cu un impact deosebit de puternic și inadmisibil în perioada de pregătire a alegerilor", a continuat primarul Sibiului, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis a afirmat că specialiștii din ACL sunt siguri că vor avea câștig de cauză la Curtea Constituțională, după ce au analizat practica CCR: "Specialiștii noștri au analizat practica Curții Constituționale și au găsit numeroase exemple, unde Curtea Constituțională a decis în sensul obligativității păstrării mandatului obținut prin vot. Această ordonanță contravine practicilor Curții Constituționale. Este o încercare a PSD-ului, a Guvernului de a schimba configurația politică în prag de alegeri prezidențiale".

Bolcaș, despre scenariul ACL: "Este efectiv o prostie!"

Avocatul Lucian Bolcaș a desființat scenariul lansat de liderii ACL și a explicat pentru DCNews de ce aleșii locali care vor schimba partidul cât OUG 55/2014 este în vigoare nu riscă să își piardă mandatele dacă CCR va declara ordonanța neconstituțională.

"Este efectiv o prostie! Din momentul ce am acționat în conformitate cu o dispoziție legală în momentul în care am acționat, aceasta nu poate să fie pusă sub semnul îndoielii. Conform Constituției României, deciziile Curții Constituționale își produc efecte numai pentru viitor.

Așa că nu există niciun fel de răspundere pentru un om care a acționat în conformitate cu o dispoziție legală, chiar dacă ea își va înceta efectele conform deciziei Curții Constituționale", ne-a declarat Lucian Bolcaș.

Vezi și: Radu Tudor: Klaus Iohannis se autodistruge. A reușit trei afirmații incredibile

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google PlayIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


nxt.201
YesMy