Kim Jong-il, liderul nord-coreean a murit - VIDEO

Liderul nord-coreean Kim Jong-il, care avea probleme de sănătate de mai mulţi ani, a murit sâmbătă, iar fiul său Kim Jong-un a fost desemnat pentru a-i succede, a anunţat luni presa oficială a regimului comunist.

Liderul nord-coreean, în vârstă de 69 de ani, a decedat din cauza unei "mari epuizări mentale şi fizice" la 17 decembrie, la ora locală 8.30 (1.30, ora României), a anunţat Agenţia centrală de presă coreeană (KCNA), agenţia oficială nord-coreeană.

Kim, a cărui mobilitate era redusă din 2008 când a suferit un accident cerebral, a decedat din cauza unui "infarct miocardic sever şi a unei crize cardiace", în trenul său, în timpul uneia dintre deplasările sale tradiţionale pe teren, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene, care a adăugat că o autopsie a fost realizată duminică.

Pagina oficială a agenţiei de ştiri nord-coreene KCNA, citată de CNN, e blocată

Oficialii partidului comunist din Coreea de Nord "au lansat un anunţ sâmbătă dimineaţa", informând membrii Partidului Muncitoresc al Coreei, armata "şi tot restul poporului" de trecerea în nefiinţă a lui Kim, conform KCNA. Dictatorul fusese tratat pentru "boli cardiace şi cerebrovasculare pentru o perioadă îndelungată", a adăugat KCNA. Armata Coreei de Sud a declarat "alarmă de urgenţă" după moartea lui Kim, informează o agenţie de ştiri sud-coreeană."Liderul enigmatic a fost un ghimpe frecvent în coasta Coreei de Sud învecinate, la fel în cea a Statelor Unite", precizează CNN. Kim Jong-II a intrat în conflict cu mulţi lideri mondiali în ultimii ani din cauza regimului său de guvernare şi a programului nuclear al Coreei de Nord. Sub conducerea sa, Coreea de Nord a fost în mare parte izolată, respingând orice influenţă externă. În acelaşi timp, statul a căutat ajutor internaţional după ce perioade îndelungate de foamete au contribuit la moartea a zeci de mii de oameni.

Fiul său Kim Jong-un, născut în 1983 sau 1984, a fost desemnat pentru a-i succede la conducerea singurei dinastii comuniste din Istorie, potrivit agenţiei oficiale, care le cere nord-coreenilor să-l recunoască de acum ca lider al lor.

"Toţi membrii Partidului (Muncitorilor-n.r.), militarii şi publicul trebuie să respecte fidel autoritatea camaradului Kim Jong-un şi să protejeze şi să consolideze frontul unit al partidului, armatei şi publicului", a subliniat KCNA.

Funeraliile sale au fost fixate pentru 28 decembrie la Phenian. Autorităţile statului comunist au decretat doliu în perioada 17-29 decembrie.

La Seul, Guvernul sud-coreean a fost plasat în stare de alertă, după anunţul morţii lui Kim Jong-il, cele două ţări fiind din punct de vedere tehnic încă în stare de conflict armat, de la armistiţiul precar semnat la finalul Războiului din Coreea (1950-1953).

Citește și: SUA sunt în alertă după decesul liderului nord-coreean Kim Jong-un, succesorul lui Kim-Jong-il, la conducerea Coreei de Nord

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel