Islanda - Încă 50 de balene-pilot au eşuat pe un ţărm din sud-vestul ţării

Cincizeci de balene-pilot au eşuat şi aproximativ douăzeci dintre aceste au murit pe un ţărm din sud-vestul Islandei, au anunţat sâmbătă serviciile de intervenţie citate de AFP. În urmă cu două săptămâni, alte 52 de cetacee au fost găsite decedate în vestul insulei.
 

Balenele-pilot eşuate au fost descoperite vineri seara în regiunea Gardur, la aproximativ 50 de kilometri distanţă de capitala Reykjavik.

Potrivit media locale, persoanele aflate în zonă au sărit în ajutorul balenelor vineri seară, înainte de sosirea echipelor de intervenţie, iar eforturile de salvare au continuat în cursul nopţii.

"Aproximativ nouăzeci de voluntari au muncit toată noaptea pentru a menţine animalele ude", a declarat pentru AFP David Mar Bjarnason, purtător de cuvânt al asociaţiei islandeze de căutare şi salvare.

Sâmbătă, în jurul orei 8:00 GMT, ultimele cetacee rămase în viaţă din grupul de balene eşuate au revenit în larg cu ajutorul mareei, a explicat Bjarnason.

La 18 iulie, mai mulţi turişti americani aflaţi într-un elicopter în vestul Islandei au descoperit circa 50 de balene-pilot moarte pe o plajă de pe peninsula Snaefellsnes.

În pofida numelui, balenele-pilot aparţin familiei delfinilor. Ele devin deosebit de vulnerabile când se apropie de coastă din cauza apelor puţin adânci.

Motivele pentru care balenele eşuează, mai ales în număr aşa de mare, reprezintă încă un mister. Potrivit unor teorii, de vină ar fi interferenţa câmpurilor magnetice, însă alţi specialişti susţin că balenele-pilot sunt animale cu legături sociale puternice, ceea ce înseamnă că unele le urmează pe celelalte spre ţărm, a explicat în iulie Gisli Vikingsson de la Institutul de Cercetări Marine din Reykjavik.

Robert Arnar Stefansson de la Institutul de Istorie Naturală din Islanda a declarat în luna iulie că, deşi se întâmplă uneori ca balenele-pilot să eşueze în această perioadă a anului, numărul mare al exemplarelor eşuate este neobişnuit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel