Iranul așteaptă ca sancțiunile impuse de SUA să fie ridicate

Iranul așteaptă ca sancțiunile impuse de SUA să fie ridicate  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Iranul așteaptă ca sancțiunile impuse de SUA să fie ridicate / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Vice-ministrul de externe al Iranului, Abbas Araqchi, își dorește ca sancțiunile SUA asupra țării sale să fie ridicate.

Principalul negociator nuclear al Iranului a declarat că Teheranul așteaptă ca sancțiunile SUA asupra petrolului, băncilor și altor sectoare și asupra majorității persoanelor și instituțiilor să fie ridicate pe baza acordurilor încheiate până acum în cadrul discuțiilor de la Viena, a informat presa iraniană.

Între timp, Rusia și puterile din Europa de Vest nu s-au pus de acord cu privire la sarcina pe care o aveau în discuții pentru a readuce Iranul și Statele Unite pe deplin în conformitate cu acordul nuclear din 2015, întrucât discuțiile au fost amânate pentru șase zile.

„Sancțiunile asupra sectorului energetic al Iranului, care includ petrolul și gazul, sau cele privind industria auto, sancțiunile financiare, bancare și portuare, toate ar trebui ridicate pe baza acordurilor încheiate până acum”, a declarat citat vicepreședintele de externe Abbas Araqchi Sâmbătă de către presa de stat iraniană. Araqchi nu a precizat în ce mecanism ar fi ridicate sancțiunile și nici nu s-a referit la modul în care Teheranul va îndeplini cererile Washingtonului și va reveni la angajamentele asumate în cadrul acordului.

"Vom negocia până când pozițiile celor două părți se apropie și cerințele noastre sunt îndeplinite. Dacă vor fi îndeplinite, va exista un acord, dacă nu, nu va exista în mod firesc niciun acord", a continuat Abbas Araqchi.

Departamentul de Stat, reacție

Solicitat să comenteze cele spuse, Departamentul de Stat al SUA s-a referit la declarațiile din trecut, inclusiv la observațiile făcute vineri de consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a spus că discuțiile s-au blocat „într-o zonă neclară”.

„Am văzut disponibilitatea tuturor părților, inclusiv a iranienilor, de a vorbi serios despre restricțiile de reducere a sancțiunilor și despre o cale de întoarcere către JCPOA”, a spus Sullivan, referindu-se la Planul de Acțiune Comprehensiv Comun, titlul acordului nuclear, notează AlJAzeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel