Iran-Franța-China, colaborare majoră pentru exploatarea unui zâcământ de gaze naturale

Iranul intenţionează să semneze marţi un acord preliminar de şase miliarde de dolari cu firma franceză Total SA, pentru dezvoltarea unui zăcământ gigant de gaze offshore. Este prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor Iranului, a anunţat luni un oficial din Ministerul Petrolului de la Teheran.

După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul '5 plus 1' (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului, ţară ale cărei rezerve de petrol se situează pe locul patru la nivel mondial, să-şi reia treptat exporturile de petrol,  transmite Wall Street Journal citat de Agerpres.

Şi alte companii occidentale ar putea reveni în Iran după semnarea acestui acord, un pas înainte spre îndeplinirea obiectivului autorităţilor de la Teheran de majorare a producţiei de ţiţei şi gaze naturale în următorii ani. 

Total, China National Petroleum Corp (CNPC) şi compania iraniană de stat Petropars vor dezvolta o parte din South Pars - un zăcământ gigant de gaze offshore în Golful Persic - a anunţat a anunţat luni un oficial din Ministerul Petrolului de la Teheran. 

Reprezentanţii CNPC şi ai Petropars nu au comentat informaţia. 

Zăcământul South Pars, care este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic, conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel