Între conflict și diplomație. Palestina solicită aderarea la ONU

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri cererea palestiniană de aderare la ONU ca membru cu drepturi depline, o mișcare pe care se așteaptă ca Statele Unite să o blocheze, deoarece ar recunoaște un stat palestinian, potrivit Reuters.

Consiliul, format din 15 membri, urmează să voteze vineri, la ora 15.00 (19.00 GMT), un proiect de rezoluție care recomandă Adunării Generale a ONU, formată din 193 de membri, ca „statul Palestina să fie admis ca membru al Națiunilor Unite”, au declarat diplomații.

Potrivit procedurilor, o rezoluție a Consiliului de Securitate necesită cel puțin nouă voturi favorabile și niciun veto din partea SUA, Marii Britanii, Franței, Rusiei sau Chinei. Diplomații estimează că până la 13 membri ai consiliului ar putea sprijini măsura, ceea ce ar determina SUA să folosească dreptul de veto.

Algeria, membră a Consiliului, care a înaintat proiectul de rezoluție, a cerut inițial un vot pentru joi după-amiază, pentru a coincide cu o reuniune a Consiliului de Securitate privind Orientul Mijlociu.

Statele Unite au susținut că înființarea unui stat palestinian independent ar trebui să se realizeze prin negocieri directe între părți, nu prin intermediul Națiunilor Unite.

Ambasadorul american la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a declarat că „Nu considerăm că adoptarea unei rezoluții în Consiliul de Securitate ne va duce neapărat într-un loc în care să putem găsi o soluție cu două state care să meargă mai departe”.

Palestinienii au în prezent statutul de stat observator nemembru, recunoaștere acordată de Adunarea Generală a ONU în 2012. Pentru a deveni membru cu drepturi depline al ONU, o cerere trebuie să fie aprobată mai întâi de Consiliul de Securitate și apoi de cel puțin două treimi din Adunarea Generală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel