INTERVIU - Ce face Laurian Antoci cu banii de la Realitatea. PLUS: Problema este mentalitatea, peste 95% dintre români ar face acelaşi lucru dacă ar ajunge acolo

Fără a fi interesat în mod special de politică, ieşeanul Laurian Antoci şi-a argumentat cel mai bine răspunsul la întrebarea „Cine este Regina“, întrebare lansată de Realitatea Tv, şi a câştigat 10.000 de euro. „Momentan am o firmă de service IT iar cu banii care ies din această activitate încerc să susţin dezvoltarea unui produs. Cred că tot aici vor merge şi o mare parte din banii câştigaţi la concurs“, ne-a spus ieşeanul în vârstă de 31 de ani. Cu toate că imaginea unei investiţii poate indica o persoană optimistă cu privire la viitorul României, perspectivele sale cu privire la viaţa politică şi economică sunt mai degrabă pesimiste.

Ieşeanul Laurian Andrei a povestit pentru De Ce News modul în care vede principalele zone ale vieţii publice din România: politica, justiţia şi economia. Şi de fiecare dată, principala problemă pare a fi corupţia

De Ce News: Cât de interesat sunteţi de politică, cum vă afectează toate aceste scandaluri politice, din justiţie şi, în general, din viaţa publică din România.

Laurian Antoci: Nu sunt interesat de politică deşi ascult (foarte rar mă şi uit) foarte mult posturile de ştiri (RTV, A3, CNN, EuroNews) cât lucrez la calculator. Părerea mea e că la noi în politică este prea puţină bărbăţie dar se găseşte în schimb din belşug minciuna şi manipularea. Prea puţină bărbăţie pentru că într-adevăr îţi trebuie curaj să te ridici împotriva „Regelui“ mai ales că tu ai fost promovat pentru că ai o gândire de servitor. Problema românului este mentalitatea, peste 95% dintre noi ar face aproximativ acelaşi lucru dacă ar ajunge acolo. Proporţia se păstrează şi în Parlament, iar la cei 5% eu nu le dau nici o şansă. Mentalitatea se poate schimba doar de sus în jos, niciodată de jos în sus. Dacă şeful fură şi subordonatul va fura iar şeful nu va putea să ia măsuri contra lui. Dacă totuşi o va face va fi ori dintr-o răzbunare ori o acţiune de imagine dar va avea grijă totuşi să nu cadă şi el. Un şef corect poate impune corectitudine subordonaţilor, un subordonat corect sigur va pierde în faţa unui şef corupt. România nu cred că va avea parte prea curând de o schimbare de mentalitate şi automat viitorul va fi cel puţin la fel de prost.

Sigur cei de la putere vor continua să mai sacrifice nişte „gâşte“ sub formă de eradicare a corupţiei pentru a mai câştiga ceva la imagine. Prin astfel de mijloace de manipulare până la următoarele alegeri vor reuşi să mai crească încrederea populaţiei în ei iar la alegeri mai punând şi ce mai pot ei să fure or să ia un scor care poate părea irealist acum.

De Ce News: Aveţi încredere, în general, în justiţia din ţara noastră?

Laurian Antoci: Justiţia în general e relativă deşi se aplică aceeaşi lege. În aceeaşi speţă un avocat bun (ceea ce presupune bani) poate să te scoată basma curată. Daca te aperi singur (fără să ai habar despre proceduri şi legi) sau chiar dacă apelezi la avocat mai puţin pregătit şi fără experienţa (mult mai puţini bani) s-ar putea să te înfunzi mai tare. Această situaţie e valabilă în orice stat de drept şi nu are cum să se schimbe. Probleme din justiţie specifice României în ordine:

1. numărul imens de dosare pe care îl au judecătorii / procurorii -> timpi mari de analiză, termene lungi, calitate slabă

2. proceduri, legi proaste -> un avocat bun poate să îţi ţina blocat un dosar ani fără a fi judecat pe fond

3. intervenţia politicului -> folosirea justiţiei ca un instrument de a închide gura în special, răzbunări şi alte nimicuri care nu au nici o legătura cu statul de drept

4. corupţie -> există dar nu cred că e principala problema a justiţiei

De Ce News: Banii din buget se folosesc corect pentru susţinerea şi dezvoltarea economiei?

Laurian Antoci: Aici cea mai mare problemă este corupţia. Această problemă ne afectează pe toţi, inclusiv pe cei care ne fură (ex. pe aceleaşi „autostrăzi“ mergem toţi). Corupţia duce la un buget mic care se încearcă a se mări doar prin fiscalizare excesivă a celor corecţi. Banii din acest buget şi asa schilodit se chletuiesc în mare parte ţinându-se cont de interesele proprii a celor care îl administrează şi binenteles pe „investiţii“ mult supraevaluate, calitate proastă şi de multe ori fără utilitate. Toate aceste „investiţii“ „ajută“ economia ţării cât ne-a ajutat pe noi „găleata“ care ne-au dat-o în campania electorală. Cu ce mă ajuta pe mine că am sală de sport modernă, flori, iarbă şi alte minuni când eu am o casă într-o zona unde nu este nici canalizare, apa e de la fântână, curentul l-am tras pe banii mei, când plouă am nevoie de cizme de cauciuc iar când ninge nu mai pot ieşi cu maşina dar impozitul e ca şi cum aş sta în oraş? Eu nu sunt în aceasta situaţie, dar foarte mulţi români sunt şi acesta e doar un exemplu.

Economia României este în scăderea şi va mai fi cel puţin un an. În 2012 fiind alegeri puterea de acum s-ar putea să mai scoată un lot de "găleţi" şi e posibil să crească puţin, după care economia îşi va relua căderea pentru că trebuie să plătim „găleţile“.

„Oriunde pui degetul, apar elemente de corupţie“ Oare domnul Traian Băsescu nu s-a scărpinat niciodată în nas? Dacă nu îi recomand să o facă şi biluţa care iese să o ducă la un laborator. S-ar putea să aibă o mare surpriză, corupţia să fi ajuns şi acolo. Şi poate face o mişcare mai inteligentă decat alţii cu acea biluţă compromisă şi o aruncă.

Citeşte şi:

CNA interzice concursurile de tipul „Cine este regina?”. Sondajele și televotul nu mai pot fi recompensate de către moguli

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel