Întâlnire Putin-Orban. Despre ce au discutat

Premierul ungar, Viktor Orban, a pledat joi, în timpul vizitei preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Budapesta, pentru dezvoltarea unor 'relaţii durabile şi echilibrate' între Uniunea Europeană şi Rusia, relaţii pe care le consideră o precondiţie a păcii în Europa, în timp ce liderul de la Kremlin l-a asigurat că Ungaria este pentru Rusia un partener 'stabil' şi 'de încredere'.

'Este evident că lumea trece printr-o transformare majoră', iar această transformare va crea condiţiile unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Rusia şi Uniunea Europeană, a declarat Orban la conferinţa de presă comună cu Putin. 

Totuşi, la ora actuală 'în partea occidentală a continentului european politica antirusească este foarte la modă', a mai spus el, afirmând în continuare că tocmai din cauza acestei politici Ungaria şi Rusia au trebuit să ia măsuri pentru a-şi proteja relaţiile comerciale, fapt care nu a împiedicat însă reducerea cu circa 6,5 miliarde de dolari a schimburilor comerciale dintre cele două ţări. 

Fără să menţioneze direct sancţiunile economice europene impuse Rusiei după anexarea Crimeii şi începerea conflictului armat din estul separatist al Ucrainei, premierul Orban a apreciat că problemele politice 'nu se pot soluţiona prin mijloace economice'. 'Nu trebuie să aducem alte conflicte în sectorul economiei, pentru că acest lucru duce numai la pierderi', a insistat şeful executivului maghiar. 

El a anunţat că acordul privind furnizarea de gaze ruseşti pentru Ungaria a fost prelungit până în anul 2021 şi că vor începe negocieri pentru un nou acord. Cât despre centrala nucleară de la Paks, Orban a confirmat că lucrările pentru două noi reactoare vor începe anul viitor. 

La rândul său, Putin a anunţat că Rusia este dispusă să asigure finanţarea proiectului de la Paks în proporţie de 100%, pronunţându-se şi el pentru 'depolitizarea a ceea ce este pur economic, informează Agerpres. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel