Importuri China: O nouă listă. Represaliile Beijingului

Descriere foto:

O nouă lovitură a Washingtonului în războiul comercial cu Beijingul.

Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China cu o valoare de 200 de miliarde dolari anual pe care ameninţă să le taxeze cu începere din luna septembrie, a anunţat marţi reprezentantul american pentru Comerţ, Robert Lighthizer, notează AFP.

Administraţia preşedintelui Donald Trump sporeşte astfel presiunea în războiul comercial cu China care s-a concretizat săptămâna trecută în impunerea unor taxe vamale pentru importuri chineze în valoare de 34 miliarde de dolari. O măsură legată de un diferend asupra proprietăţii intelectuale la care Beijingul a răspuns imediat prin taxe echivalente.

Represaliile Beijingului

Aceste taxe vamale vor acoperi importuri chineze în valoare totală de 50 de miliarde de dolari, a precizat marţi Robert Lighthizer într-un comunicat. Produsele vizate de aceste taxe beneficiază de 'transferuri forţate de tehnologii', o practică pentru care americanii acuză China.

Represaliile Beijingului la aceste măsuri au declanşat noile ameninţări ale Washingtonului, de această dată pentru un total de peste 200 de miliarde de dolari.

China se declară 'şocată' de noile tarife vamale

China s-a declarat 'şocată' după ce Statele Unite au redactat o listă suplimentară de produse importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari, pe care ameninţă să le taxeze din septembrie, transmit BBC, Reuters şi DPA. Ministerul chinez al Comerţului a precizat miercuri că impunerea de tarife vamale pentru mai multe bunuri de import din China este complet inacceptabilă.

De asemenea, oficialii chinezi au cerut comunităţii internaţionale 'să protejeze reglementările comerţului liber şi sistemul comercial multilateral'. Produsele vizate de aceste taxe beneficiază de 'transferuri forţate de tehnologii', a precizat marţi reprezentantul american pentru comerţ, Robert Lighthizer.

Cel mai mare război comercial din istorie

Acţiunile SUA afectează propriile interese ale SUA, China şi restul lumii, se arată în comunicatul Ministerul Comerţului de la Beijing. Noua listă de produse include diverse produse alimentare, chimice, minereuri, tutun, electronice, produse de papetărie.

Decizia Washingtonului vine la doar câteva zile după ce SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Vezi și: Deficit comercial. Situația după primele cinci luni


Te-ar putea interesa








Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25