EXCLUSIV  Iliberalism: Ludovic Orban sau Liviu Dragnea. Șerban Nicolae, răspuns-VIDEO

Într-un interviu acordat DC News, moderat de Val Vâlcu, senatorul PSD Şerban Nicolae a făcut, printre altele, o serie de precizări referitoare la noile curente care apar pe scena politică din România şi nu numai, unul dintre ele fiind "iliberalismul". 

"Se caută tot felul de formule. În general, de când cei de inspiraţie marxistă închideau cercul revoluţiei umane spunând că este un parcurs istoric de la comuna primitivă, sclavagism, capitalism, socialism şi se închide cu comunismul, restul lumii a tot încercat să teoretizeze diverse formule. Şi a apărut era post-industrială, post-modernă, a tehnologiilor avansate.

În general se căutau formule care să aibă legătură cu mediul economic şi cu tehnologia. Că sunt unii care se referă şi la curente politice, că încearcă să le găsească diverse formule cât mai atractive ca să spună că sunt altceva e o tentaţie destul de facilă şi de înţeles.

Pentru că oricine e nemulţumit poate să spună, dacă ce se întâmplă până acum nu-ţi place, eu vin cu altceva. Comparaţia fiind întotdeaua mai favorabilă pentru că nu ai cum să experimentezi până nu treci prin etapele respective şi atunci apar formule politice de genul: noua dreaptă, noua stângă, noua republică, noua moharhie, în care spun: venim cu ceva în plus faţă de ceea ce vă nemulţumeşte la ora actuală.

Dacă actuala stare de lucruri este una defectuoasă sau e neconvenabilă opiniei publice, vă propunem altceva, alternativă la clasa politică, alternativă la mediul actual economic, alternativă la sistemul de impozite şi taxe, alternativă la ceva ce ar putea să sune bine din coadă şi să atragă opţiunile electorale", consideră senatorul PSD.

[citeste si]

Aceste teorii sunt corecte până când îşi devin propriul inamic

"Cei care merg pe formula cetăţeanul este mai important decât statul sau colectivitatea sunt, din punctul meu de vedere, în aceeaşi eroare ca şi cei care spun că statul este mai important decât individul.

În realitate există un contract pe care cetăţenii, în ansamblul lor, pe reguli de majoritate, conjuncturale, pe formule periodice, îl aplică aşa cum cred de cuviinţă, spun teoreticienii, corespunzător nivelului de dezvoltare a societăţii respective. Ceea ce părea foarte firesc acum 2.000 de ani, de exemplu să existe regi, împăraţi, stăpâni de sclavi, oameni cu mai multe drepturi decât ceilalţi pare profund anacronic astăzi. De aceea, aceste teorii sunt corecte până la punctul care, prin ducere la extrem, îşi devin propriul inamic", a mai afirmat Şerban Nicolae.

Întrebat dacă Liviu Dragnea este iliberal, Şerban Nicolae a răspuns:

- Nu. Este un politician social-democrat cu viziune publică exprimată aşa cum a ştiut şi a crezut că este mai convingător.

- Dar Orban este iliberal?

- Nu-mi dau seama... Ludovic Orban pe care îl ştiam eu nu seamănă foarte tare cu Ludovic Orban pe care îl văd acum. De aceea nu m-aş hazarda. Nici nu sunt legat în vreun fel de comportamentul lui şi atunci îi las pe colegii săi să răspundă.

VEZI DECLARAŢIA LUI ŞERBAN NICOLAE AICI:

INTERVIUL INTEGRAL, AICI:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel