Grecia-Turcia, TENSIUNI după arestarea soldaților greci. Atena, ULTIMATUM

Atena şi-a înăsprit vineri tonul la adresa Ankarei în legătură cu cei doi soldaţi greci reţinuţi într-o închisoare din Turcia din 2 martie, cerând vecinului său să 'clarifice imediat motivele' detenţiei lor, relatează AFP. 

'Cerem explicaţii clare (...), motivele pentru care la aproape o lună (de la arestarea lor) noi nu ştim acuzaţiile' care li se aduc, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului elen, Dimitris Tzanakopoulos, în cadrul unei conferinţe de presă. 

Autorităţile turce au plasat în detenţie provizorie la închisoarea din Edirne, un oraş în apropiere de graniţa dintre Grecia şi Turcia, doi soldaţi greci care patrulau la frontieră şi care au intrat, 'din greşeală', potrivit Atenei, pe teritoriul turc. 

Potrivit presei turce, cei doi soldaţi sunt acuzaţi de 'intrare ilegală într-o zonă interzisă' şi de 'spionaj'. 

Autorităţile elene susţin că rechizitoriul nu a fost încă anunţat avocaţilor soldaţilor. 

Acuzații asupra Greciei 

'Ankara a ales tactica obstrucţionării (pentru a întârzia procedura), ceea ce nu contribuie la normalizarea relaţiilor de bună vecinătate', a spus Tzanakopoulos. 

Referindu-se la relaţiile problematice ale Turciei din ultimele luni cu Occidentul şi la 'criza' de la graniţa sa cu Siria, oficialul grec a avertizat Ankara împotriva exploatării incidentului cu cei doi soldaţi eleni. 

'Turcia nu trebuie să folosească această chestiune ca o pârghie de presiune diplomatică şi politică', a spus el. 

După lovitura de stat eşuată din Turcia din iulie 2016 şi refuzul Atenei de a extrăda opt militari turci care s-au refugiat în Grecia - numeroşi militari şi funcţionari turci anti-Erdogan părăsind ţara şi refugiindu-se în ţări europene - relaţiile dintre cele două state vecine s-au înrăutăţit, notează sursa citată, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel