Genocid armean: Premierul Turciei a sunat-o pe Merkel, furios că Germania va folosi cuvântul "genocid"

[] []

22 apr 2015 / 16:46
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Premierul turc Ahmet Davutoglu a sunat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pentru a denunța rezoluția prin care Bundestagul urmează să denumească masacrul asupra amernilor din 1915 drept genocid. În curând se împlinesc 100 de ani de la crimele împotriva armenilor, iar Statele Unite ale Americii se feresc să folosească termenul "genocid" pentru a defini acțiunile Imperiului Otoman în Primul Război Mondial.

Davutoglu a intervenit personal pe lângă Merkel cu scopul de a împiedica adoptarea rezoluției privind genocidul armean. Prim-ministrul turc a argumentat că nu este admisibilă folosirea termenului "genocid" pentru masacrul din 1915, deoarece acest termen a fost introdus în dreptul internațional abia după cel de-al Doilea Război Mondial.

Bundestagul, Parlamentul german, va adopta vineri o rezoluție propusă de Guvern prin care va stabili că "expulzarea planificată și exterminarea a peste un milion de etnici armeni" este un exemplu al istoriei de "distrugere în masă" și "genocid".

Președintele Turciei, revoltat de remarcile Papei Francisc despre "genocidul armean": Să nu repete greșeala

 

Germania marchează prin acest gest o schimbare de retorică. Până în prezent, guvernul federal s-a ferit să folosească acest termen din considerente diplomatice. 

Decizia recentă a Papei Francisc de a rosti termenul "genocid" i-a înfuriat pe oficialii turci, președintele Recep Tayyip Erdogan avertizându-l pe Suveranul Pontif să nu repete "greșeala".

Miercuri, într-o întâlnire cu lideri armeni, Casa Albă a evitat să se refere la uciderea armenilor din 1915 ca la un "genocid". Armenii care s-au întâlnit cu oficiali ai administrației au declarat că li s-a transmis în prealabil că Obama nu va folosi termenul "genocid", decizie pe care ei o consideră "o lovitură pentru drepturile omului".

*Referințe: Die Welt; Hurriyet Daily News


Te-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.25