Președintele Turciei, revoltat de remarcile Papei Francisc despre "genocidul armean": Să nu repete greșeala

[] []

15 apr 2015 / 11:15
Salveaza PDF Comentarii
Descriere foto:

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a avertizat pe Papa Francisc să nu repete greșeala de a numi uciderea în masă a armenilor de către otomani un "genocid".

Papa Francisc a denunţat duminică masacrarea armenilor, în urmă cu 100 de ani, drept "primul genocid din secolul al XX-lea".

Potrivit unor istorici, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de către turci otomani în timpul Primului Război Mondial, crime considerate de către experţi în domeniu primul genocid din secolul al XX-lea.

"Ori de câte ori politicienii sau fețele bisericești își asumă responsabilități ale istoricilor rezultatul este un delir, nu fapte. Așadar, vreau să repet apelul nostru de a întruni o comisie comună de istorici și să afirm că suntem gata să ne deschidem arhivele. Vreau să-l condamn pe Papă și să-l avertizez să nu repete această greșeală", a declarat, marți, președintele Erdogan, conform The Hurriyet Daily News.
 
Erdogan a precizat că regretă declarațiile de duminică ale Suveranului Pontif, care a punctat că, în ultimul secol, umanitatea a traversat "trei tragedii masive și fără precedent", una dintre acestea fiind genocidul armenilor.
 
"Remarcile lui reflectă o mentalitate diferită de cea a unei fețe bisericești - spune Ergodan. Nu voi permite ca evenimentele istorice să fie deturnate într-o campanie împotriva țării și națiunii noastre", a mai declarat Erdogan.
 

Turcia își recheamă ambasadorul de la Vatican după ce Papa Francisc a denunțat "genocidul" armean


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.24