Friptură de Braşov. Prepar-o chiar la tine acasă! Iată delicioasa rețetă care face furori

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Geraud pfeiffer)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Geraud pfeiffer)

Ai auzit de celebra friptură de Brașov? Dacă nu, ar trebuie să te interesezi unde se prepară și să o încerci. Sau, chiar mai bine, să o prepari chiar tu, acasă. Iată rețeta...

Ingrediente

- 8 cartofi pentru garnitură

- 2 linguri ulei

- cimbru uscat

- sare şi piper

- 200 ml supă din concentrat

- 5 căţei de usturoi

- 1 ceapă

- 1/2 kg pulpă de porc

- ulei pentru prăjit

Cum se prepară

Ceapa tăiată peștișori, usturoiul feliuţe si carnea fâșii se pun la călit în două linguri de ulei, cu sare și piper. Dupa ce carnea și-a schimbat culoarea, se pune supa din concentrat, se acoperă și se lasă la foc mediu timp de 15 minute, scuturând tigaia, potrivit retete.unica.ro. Cât timp fierbe carnea, se pun cartofii la prajit. Se verifică daca s-a înmuiat carnea, se scoate capacul și se pun cartofii. Se mai lasă un minut, dupa care se oprește focul și se aduc la masă pentru a se servi.

Sau poate preferi friptura de porc în sos de roșii și usturoi.

Ingrediente

750 gr carne porc (cotlet şi ceafa)

250 ml suc de roşii

3 linguri vin alb

1 căpăţâna usturoi

4-5 linguri ulei de măsline

sare

piper

1 linguriţa rasă boia de ardei dulce

1 crenguţa de rozmarin

câteva fire de cimbru proaspăt (1/2 linguriţa cimbru uscat)

Cum se prepară

Tăiem carnea în felii groase de 2 cm şi o batem pe ambele părţi, apoi o punem într-o tavă, care merge la cuptor, într-un singur strat. Apoi, pregătim sosul pentru carne, scrie divainbucatarie.ro. Zdrobim căţeii de usturoi, îi frecăm cu sare, adăugăm treptat uleiul, aşa cum facem la maioneză, frecând mereu, până obţinem o cremă.

Punem sucul de roşii, vinul şi condimentele peste usturoi şi amestecăm până se omogenizeza compoziţia. Turnăm acest sos peste carne, având grijă să acoperim în întregime carnea. Dacă este nevoie mai adăugăm puţin suc de roşii şi apă.

Acoperim tava cu folie de aluminiu şi coacem carnea în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 45 minute. După acest interval, scoatem folia şi mai lăsăm friptura în cuptor fără folie aproximativ 20 minute. Dacă vrem un sos mai gros, turnăm sosul într-o cratiţă şi îl fierbem până capătă consistenţa dorită, apoi îl punem înapoi peste carne.

Servim carnea fierbinte cu piure de catofi, însoţită de murături sau salată verde.

BONUS: Friptură de post. Rețeta specială pentru cei care postesc

Dacă vrei să încerci o rețetă specială, în perioada postului, îți recomandăm acest preparat. Iată cum se prepară.

Ingrediente

7 cartofi
100 g de soia felii (soia şniţele)
2 linguri de ulei de măsline
½ linguriţă de sare

Cum se prepară

Se aleg nişte cartofi potriviţi ca mărime, se spală foarte bine şi se lasă să se usuce sau se şterg cu un prosop. Fiecare cartof se taie pe jumătate (pe lung), miezul cartofului se crestează uşor fără a se tăia însă şi coaja cartofului, potrivit preparatedevis.ro. Se presară după gust cu puţină sare şi se ung cu ulei de măsline. Se aşază frumos cartofii cu tăietura în sus într-o tavă de cuptor (tapetata cu hârtie de copt) şi se coc în cuptorul încins timp de 50- 60 de minute, până când cartofii sunt rumeniţi.

Cât timp cartofii sunt la cuptor, se pregăteşte soia. Soia nemodificată genetic (şi mai grosuţa dacă găsim) se fierbe timp de 20 de minute în apă suficientă în care am pus: 1 linguriţă de sare, 1 linguriţă de piper măcinat, 2 frunze de dafin, 1 linguriţă de boia de ardei, 150 ml de vin alb sau roşu, 2 căţei de usturoi şi o ceapă mică tăiată felii.

După ce soia a fiert, se scurge bine de zeamă prin presare şi se unge cât este fierbinte cu ulei de măsline pe ambele părţi. Când cartofii sunt aproape gata, când deja au început să se rumenească, se scoate tava din cuptor şi se aşază peste cartofi bucăţile de soia. Se introduce tava în cuptor pentru încă 20- 30 de minute. Când mâncarea este gata, se scoate tava din cuptor şi se serveşte fierbinte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel