FREE FALL – Lucian Ban & Alex Simu

7 februarie, 19h30, Cinéma Elvire Popesco

După 20 de ani pianistul Lucian Ban revine pe scena salii Elvire Popesco, alături de clarinetistul și saxofonistul Alex Simu, pentru o seara de jazz & improvizații.  Concertul este dedicat unuia din marii clarinetiști ai jazz-ul modern – Jimmy Giuffre.  Începând cu anii 50’ când era parte din Stan Kenton’s Four Brothers si mai ales in înregistrările cu diverse grupuri proprii in anii 60’, Jimmy Giuffre a fost una din forțele ce aveau sa modifice jazz-ul de la mijlocul sec XX, avansând ideea de “Third Stream” si devenind in acelasi timp una dintre cele mai originale voci ale clarinetului din jazz-ul modern. Cei doi muzicieni de origine romana vor susține un concert cu piese de Jimmy Giuffre, compozitii originale inspirate de Jimmy Giuffre si improvizatii libere.

(w670)

Lucian Ban (piano & compositions) + Alex Simu (clarinet, bass extended cl, tenor cl & compositions)

Lucian Ban - unul dintre cei mai cunoscuți muzicieni români de jazz, pianistul Lucian Ban și-a câștigat renumele pe scena newyorkeză grație unei serii de proiecte și albume de primă mână, sound-ul pianului său aducându-i din partea criticilor comparații cu Vladimir Horrowitz și McCoy Tyner, Ban fiind considerat ”unul din cei mai buni pianiști care s-au mutat la New York în ultima decadă” (Bruce Lee Gallanter). Împreună cu renumitul contrabasist american John Hebert, Lucian Ban a inițiat si condus Octetul Enesco Re-Imagined dedicat reinterpretării lucrărilor celebrului compozitor George Enescu, un proiect ce s-a bucurat de o excelentă primire în presa internațională, castigand o serie de premii BEST OF 2010 fiind aplaudat pe marile scene ale lumii: London Jazz Festival/Royal Elizabeth Hall, Barcelona Jazz Festival, Jazzdor din Strasbourg, Capitala Culturală Europeană de la Guimaraes, Portugalia, și altele. Considerat de cunoscutul ziar britanic The Guardian drept „un nume de urmărit / a name to watch” pianistul, compozitorul și aranjorul Lucian Ban, originar din Cluj, activează la New York unde este liderul mai multor grupuri (Tuba Project, Elevation), toate implicând muzicieni de prim rang, recunoscuți în întreaga lume. A editat 10 albume sub nume propriu pentru case de discuri americane și europene iar in 2013 si-a făcut debutul pentru celebra casa de discuri ECM Records (Keith Jarrett, Jan Garbarek, etc) cu „Transylvanian Concert” album ce-i va aduce consacrarea internationala. Mai multe info  www.lucianban.com

Criticul Terrell Holmes de la All About Jazz spunea in 2003 despre pianistul roman : "Pianistul Lucian Ban cântă cu o fluență şi o sensibilitate care amintesc atât de un Vladimir Horowitz cât și de un McCoy Tyner"

Alex Simu - Este un saxofonist, compozitor si aranjor de origine romana stabilit din 2003 in Amsterdam. Simu are cunoștințe vaste in domeniul familiei clarinetelor, iar experiența sa inovatoare a dus la dezvoltarea unei noi abordări instrumentale atât din punct de vedere tehnic cat si stilistic. Inovatiile fac referire la acustica instrumentului, Simu dezvoltând astfel clarinetul tenor si clarinet d'amore, si continua cu extindere posibilităților instrumentale ale clarinetului bas. Toate acestea caracterizeaza instrumentele lui Alex Simu precum unice in lume, fiind dezvoltate să întâmpine exigenețele sonore și expresive ale imaginației sale. Activ pe scena muzicii de jazz si world music încă din 1999, Alex Simu a concertat pe cele mai mari scene ale lumii, însumând 41 de țări pe 5 continente. Printre cele mai recente recunoașteri internaționale se numără distingerea cu premiul “Golden Calf” de către Academia de Film a Țărilor de Jos, pentru coloana sonoră a filmului “Beyond Sleep”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel