Franța, proteste ”fără precedent”. Radu Tudor spune ceea ce uită toți

Jurnalistul Radu Tudor face o retrospectivă a protestelor din Franța și consideră că acestea fac parte dintr-o lungă tradiție a revoltelor de amploare. 

"Ce se întâmplă de 3 săptămâni în Franța și mai ales la Paris e dovada unei lungi tradiții în revolte de amploare ale poporului francez. Dacă Revoluția Franceză de la 1789 e prea îndepărtată pentru unii, deși acolo e dovadă palpabilă a unei schimbări violențe de regim prin intermediul revoltelor străzii, să venim mai aproape", a scris Radu Tudor pe blogul său. 

Stare de urgență în 2005

Jurnalistul oferă două exemple din istoria recentă a Franței. "Nu în Mai 1968, cu toate că acela e probabil cel mai important reper al istoriei moderne franceze în privință efectelor politice ale protestelor masive. 2005. Ministrul de interne : Nicolas Sarkozy. Revoltă periferiilor. 3 săptămâni, cu un bilanț devastator : peste 2700 de persoane arestate, peste 8000 de mașini incendiate. 3 morți. Președintele de atunci Jaques Chirac, a declarat starea de urgență", a mai scris Tudor.

Concluzii necesare pentru politicieni 

"PS1: Cei care văd azi “proteste fără precedent”, “Franta în pericol”, “stabilitatea Europei amenintata” uită sau nu știu peste câte astfel de momente a trecut marea națiune franceză, reușind să rămână mereu un important reper european.

PS 2: Cea mai importantă lecție pe care personal o văd în succesiunea revoltelor este lecția ne-învățată a politicienilor despre efectele sărăciei, bombă socială a periferiei ce explodează periodic și pericolul uriaș al infiltrărilor grupărilor extremiste în protestele justificate având la bază cauze economice", a concluzionat jurnalistul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel