Fără Trump la putere, Israelul nu ar încerca să expulzeze un director HRW

Şeful cunoscutei organizaţii neguvernamentale pentru drepturile omului Human Rights Watch (HRW) a apreciat că Israelul nu ar fi încercat să-l expulzeze pe reprezentantul său în această ţară dacă preşedintele american Donald Trump nu ar fi fost la putere, informează AFP vineri.

Israelul vrea să-l expulzeze pe Omar Shakir, directorul HRW pentru Israel şi Teritoriile palestiniene şi cetăţean american, acuzat de sprijinirea boicotului împotriva statului israelian, în pofida dezminţirilor sale.

Ken Roth, director executiv al HRW cu sediul la New York, a declarat joi seara pentru agenţia franceză de presă că Donald Trump i-a acordat premierului israelian Benjamin Netanyahu protecţia de care avea nevoie pentru a reprima orice critică faţă de Israel în domeniul drepturilor omului.

'Ar fi încercat oare guvernul Netanyahu să-l expulzeze pe Omar (Shakir) fără Trump la Casa Albă? Mă îndoiesc. Cred că Trump a dat undă verde la tot ceea ce vrea să facă Netanyahu', a indicat Roth.

Aliat fervent al premierului israelian, Donald Trump a pus capăt în decembrie 2017 deceniilor de consens diplomatic şi a recunoscut unilateral Ierusalimul drept capitală a Israelului şi şi-a înmulţit favorurile faţă de Netanyahu.

Roth se află într-o vizită în Israel pentru a asista la audierea lui Shakir care a contestat expulzarea sa. Dar audierea a fost amânată în ultima clipă şi nu va avea loc înainte de luna septembrie.

La 9 mai 2018, Ministerul de Interne israelian anunţase suspendarea permisului de şedere pentru Omar Shakir în urma declaraţiilor făcute înainte de a se alătura la HRW şi prin care saluta campania BDS (Boicot, Dezangajare, Sancţiuni /Boycott, Divestment, Sanctions/).

BDS este o campanie mondială de boicot economic, cultural şi ştiinţific împotriva Israelului menită să pună capăt ocupaţiei şi colonizării teritoriilor palestiniene.

Parlamentul a adoptat în 2017 o lege ce interzice intrarea în Israel a oricărui neisraelian sau nerezident permanent care a lansat apel la boicotarea statului israelian.

HRW nu susţine BDS, iar tentativa de expulzare a lui Omar Shakir este o încercare de a împiedica orice fel de critică la adresa Israelului, a afirmat Ken Roth.

'Este o ţintă facilă din cauza originilor sale (irakiene) şi a luptelor sale în timpul studiilor universitare', a mai spus el.

Poziţiile directorului HRW pentru Israel şi Teritoriile palestiniene sunt '100% cele ale HRW', a asigurat Roth, potrivit căruia Shakir are dreptul la convingeri personale.

'Singurul lucru asupra căruia insistăm este ca, odată ce angajaţii ni se alătură, să fie scrupulos de corecţi şi să respecte principiile noastre', a afirmat acesta.

Încercând să-l expulzeze pe Omar Shakir, Israelul se alătură unui 'grup de trei ţări hidoase'din care mai fac parte Coreea de Nord şi Iranul, care hărţuiesc HRW, a mai spus Roth.

'În general, când vizitez o ţară, încerc să mă văd cu şeful guvernului. Am primit un răspuns (de la biroul lui Netanyahu) în care ni s-a spus că este foarte ocupat. Ne-am oferit atunci să ne întâlnim cu un alt oficial, dar nu am primit niciun răspuns', a afirmat şeful HRW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel