Expert internațional: COVID-19, mult mai puțin letal decât SARS, dar are o PROBLEMĂ mare

Coronavirus
Coronavirus

În prezent, există o explozie de informații, comentarii și opinii legate de COVID-19 pe Internet și social media. În acest context, AD MediLink a realizat un interviu cu un expert SARS, Dr. Sarah Borwein.

Originară din Canada, Sarah Borwein a practicat în Hong Kong, anterior derulând cu succes programul de control al infecțiilor pentru singurul spital de expatriați din Beijing în perioada SARS.

Principalele diferențe între COVID-19 și SARS

Întrebată cu privire la principalele diferențe între COVID-19 și SARS, a răspuns astfel: „COVID-19 și SARS împărtășesc unele caracteristici comune: aparțin aceleiași familii de viruși, au originea în China și ambele pot provoca pneumonii severe. Există însă unele diferențe importante. SARS a fost mai letal decât COVID-19, dar mai puțin transmisibil. A mers direct la plămâni și a provocat pneumonii severe, care au devenit transmisibile doar atunci când pacienții erau destul de grav bolnavi. Aproximativ 10% au murit. COVID-19, pe de altă parte, pare a fi mai probabil să se reproducă în tractul respirator superior. Nu se știe câte persoane cu COVID-19 dezvoltă pneumonie, dar, dintre cei care o fac, aproximativ 20% se îmbolnăvesc grav și mai puțin de 2% mor. Ratele de deces în general nu sunt încă cunoscute cu siguranță, dar sunt probabil mai mici de 1%. Deci, COVID-19 este mult mai puțin letal decât SARS, dar mai greu de controlat, deoarece se răspândește mai ușor.

O altă diferență importantă este că știința medicală a avansat considerabil în cei 17 ani de la SARS. În 2003, a fost nevoie de luni pentru identificarea virusului și dezvoltarea unui test. Pentru COVID-19, s-a întâmplat în câteva săptămâni. Acest lucru a făcut mult mai ușor identificarea pacienților. În plus, există deja câteva perspective de vaccin.”

De asemenea, a fost întrebată despre măștile de protecție: „Măștile nu sunt foarte eficiente pentru prevenirea transmiterii infecțiilor virale, în special atunci când sunt purtate de oameni sănătoși. Nu sunt în niciun caz cea mai importantă măsură pe care o puteți lua pentru a vă proteja sănătatea. De fapt, dacă purtați o mască în mod incorect, dacă o atingeți sau ajustați în mod frecvent, dacă o reutilizați, sau nu reușiți să vă spălați mâinile înainte de a o pune pe față, puteți crește riscul.”

Cine ar trebui să poarte o mască, potrivit expertului Sarah Borwein


- Persoanele care sunt bolnave

- Persoanele care au grijă de oameni bolnavi

- Persoanele care, prin prisma ocupației, au un contact strâns cu clienții.

„Ar trebui să fiu îngrijorat/ă?”

Printre cele mai frecvente întrebări pe care le primește se numără „ar trebui să fiu îngrijorat?"

„Răspunsul este că, din punct de vedere individual, nu există niciun motiv de îngrijorare. Boala, probabil, nu este atât de severă pentru majoritatea oamenilor, cu siguranță mult mai puțin severă decât a fost SARS. Persoanele în vârstă și cele cu alte probleme de sănătate, în special diabet sau boli de inimă, par să aibă un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav", a spus expertul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel