EXCLUSIV: Noua lege a asistenţilor medicali. Vezi aici proiectul

asistenti medicali deschidere
asistenti medicali deschidere

DeCe News a intrat în posesia noului proiect de lege care reglementează profesia de Asistent medical şi de Moaşă. Unul din subiectele pe care noi îl considerăm interesant se referă la înfiinţarea cabinetelor asistenţilor medicali. Acestea vor funcţiona autonom şi vor servi pacienţii prin aplicarea tratamentului prescris de medic, dar cu îngrijire specializată acordată la domiciliu sau la cabinetul medical. Noile cabinete vor fi arondate Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, astfel că pacienţii nu vor fi nevoiţi să plătească o taxă suplimentară. Legea vrea sa stabileasca un statut clar pentru profesiei de asistent medical dar se limitează la o incercare de control la virf a organizatiei, o crestere nejustificata a puterii Biroului Executiv si un rol decorativ al Consiliului National si al Adunării Naţionale a Asistenţilor Medicali.

"Noua lege reia nevoia de reglementare a modului de organizare şi înfiinţare a cabinetelor asistenţilor medicali din OUG 144/2008. Teoretic putem vorbi de cabinete autonome unde pacientul vine cu reţeta şi cu tratamentul de la medic şi în funcţie de situaţie asistentul medical îi acordă îngrijire la cabinet sau la domiciliu. Asistenţii vor semna un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi în baza acestui contract va funcţiona ca şi cabinet. Oamenii nu vor trebui să plătească vreo taxă în plus faţă de ceea ce se plăteşte acum. Acest aliniat din lege creeaza premise ce trebuiau realizate de mult si care mereu au fost abandonate din lipsa de fermitate", a explicat pentru DeCe News Puiu Sîrbu, şeful Ordinului Asistenţilor din Neamţ.

Noua lege prevede şi organizarea Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, a Moaşelor şi a Asistenţilor Medicali. Prevederile în acest sens au rolul de a limita puterea organismelor de control centrale şi o acordarea unei puteri sporite la nivelul Biroului Executiv.

"Noi dorim o autonomie reală la nivelul fiecărei filiale în parte. În filiale se  regăsesc toţi asistenţi medicali dintr-un judeţ şi viata plina de nevoi a organizatiei acolo se desfasoara, vocea noastră s-ar face mult mai bine auzită daca si Consiliul National al organizatiei ar avea autoritatatea mult mai bine conturata si nu s-ar dori o exacerbare a puterii de decizie în favoarea unui Birou Executiv care de multe ori poate fi rupt de realitatile profesiei", a explicat Puiu Sîrbu.

Vezi aici Legea Asistenţilor Medicali Generalişti, a Moaşelor şi a Asistenţilor Medicali

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel