Doina Gradea (TVR), atenționare către Iulian Bulai, după gestul din Parlament: Uimire și semne de întrebare

Doina Gradea, președintele director general al SRTv, a transmis un mesaj după consultarea de la Parlament, inițiată de Iulian Bulai, privind TVR, dar fără oamenii care au legătură cu Televiziunea Română. 

”Recenta dezbatere cu privire la situaţia actuală și viitorul TVR, inițiată de către domnul deputat Iulian Bulai, Președinte al Comisiei pentru cultură, arte și mijloace de informare din Camera Deputaților, s-a lansat într-un mod cu totul aparte.

Dincolo de absența de la această primă etapă a dezbaterii a oricărei reprezentări din partea SRTv, faptul că nu s-a încercat niciun demers de consultare a European Broadcasting Union (EBU) nu poate decât să îmi stârnească uimirea. A nu implica cel mai important și reprezentativ organism european din domeniul Serviciilor Media Publice într-o dezbatere de acest gen ridică o multitudine de semne de întrebare.

Este surprinzător faptul că domnul deputat Bulai, Președinte al uneia dintre comisiile de specialitate din Parlamentul României, pare a nu fi familiar cu uriașa expertiză și importanta capacitate de suport cu care EBU poate contribui la un demers de o asemenea complexitate, cum este reconsiderarea misiunii și destinului televiziunii publice din România.

Desigur, actualul cadru legislativ trebuie analizat și revizuit, astfel încât să permită dezvoltarea și optima poziționare a TVR în peisajul media din România și din Europa. Acesta, însă, este atributul Parlamentului României, iar TVR nu poate – pentru moment – decât să funcționeze în deplinul respect al Legii 41/1994 și al tuturor celorlalte acte normative care guvernează activitatea sa.

Un mic fragment din Strategia EBU „Together” pentru perioada 2019 – 2021, precizează următoarele: „(...) independența este una dintre cele mai presante provocări pentru Serviciile Media Publice pe multe dintre piețele naționale. Lipsa acestei independențe, fie ea economică sau politică, influențează guvernanța membrilor noștri, ca și libertatea lor editorială. Acest lucru afectează nu doar capacitatea lor de a oferi servicii de calitate, dar distruge și încrederea publicului. Fără încredere, niciun serviciu public nu își poate îndeplini misiunea sau genera valoare. Tocmai de aceea, calitatea și adecvarea reglementărilor și politicilor specifice, ca și climatul politic care afectează Serviciile Media Publice, sunt cruciale. Membrii noștri sunt încurajați să își susțină cauza și să își facă auzit punctul de vedere.”

În spiritul celor de mai sus și ținând cont de vasta experiență a EBU cu privire la valorile, misiunea și legislația privitoare la Serviciile Media Publice, îmi exprim public speranța că domnul deputat Bulai va fi deschis atât unui dialog constructiv cu SRTv, cât și unei largi consultări cu experți recunoscuți la nivel național și european, așa cum este EBU, în ceea ce privește TVR și viitorul acesteia.” arată un comunicat de presă semnat de Doina Gradea, preşedinte-Director General SRTv. 

Iulian Bulai a și anunțat că vrea o dezbatere despre TVR, dar fără TVR: ”De asta avem nevoie de o dezbatere la care toţi actorii non-TVR să spună cum văd ei atât analiza statu-quo-ului, cât şi a viitorului televiziunii naţionale"

Vezi aici mai mult: Se decide soarta TVR mâine la Parlament. Iulian Bulai, dezbatere cu actorii non-TVR pe soluții și crez

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel