Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Dependenţa de jocuri de noroc, mărturii: Am pierdut 30.000 euro. Răspunsul psihologului

bărbat
bărbat

Aşa cum am spus şi în articolul anterior, dependenţa de jocuri de noroc face din ce în ce mai multe victime şi în România şi e un fenomen care nu trebuie ignorat. Deşi nu pare atât de nocivă, cum pare consumul de substanţe, efectele ei asupra vieţii persoanei dependente sunt devastatoare.

Care sunt persoanele care pică cel mai uşor în capcana jocurilor de noroc?

Persoanele care caută adrenalina şi senzaţiile tari sunt mai predispuse să devină jucători împătimiţi. De asemenea, există anumite probleme emoţionale pe care jucătorul încearcă să le acopere prin acest viciu. Jucătorii se pot simţi goi emoţional, pot simţi că nu au câştigat în viaţă, că fac parte dintre cei ghinionişti, că sunt neputincioşi, astfel, situaţia de risc la care se expun devine un refugiu pentru ei. Primele câştiguri îi fac să se simtă puternici, norocoşi, le dau avânt să continue, să caute din nou acele emoţii intense. În plus, cine nu vrea să câştige bani fără muncă? Consecinţele sunt extrem de negative: dependentul o ia pe o cale greşită, se detaşează de familie, de prieteni, se izolează, încearcă să-şi ascundă dependenţa, o neagă de multe ori, ajunge să aibă mari probleme financiare.

"Am ajuns în situaţia în care am pierdut 30.000 euro, bani strânşi pentru achiziţionarea unui apartament."


Acesta e paradoxul: dependentul caută să câştige bani prin jocurile de noroc, dar ajunge să se împrumute pentru a mai putea juca. Jocurile de noroc ademenesc jucătorii printr-o iluzie a câştigului, sunt ca un miraj. Ei mai mult pierd decât câştigă, alocă sume extrem de mari acestei activităţi şi ajung să fie conştienţi de asta prea târziu, când nu se mai pot abţine să nu joace, jocurile de noroc devenind un stil de viaţă pentru ei. Nu înţeleg nici ei de ce nu se opresc, văd că le face rău, dar pur şi simplu continuă, se lasă controlaţi şi copleşiţi de emoţii, încep să joace haotic, la întâmplare, fără nicio strategie (în cazul dependenţilor de pariuri sportive). Asta înseamnă, de fapt, dependenţa.

M-am oprit aici, dar destul de târziu. Mi-am pierdut demnitatea. Alţii nu se opresc.” 


Pentru a scăpa de această dependenţă este util să conştientizăm că anumite emoţii negative din viaţă noastră ne-au împins spre această dependenţă, să le înţelegem, să le acceptăm şi să încercăm să le vindecăm cu ajutorul unui specialist. Ne ajută şi să conştientizăm că pierdem mai mulţi bani decât câştigăm şi că banii nu sunt atât de importanţi ca propria sănătate mintală. E important să ne stabilim obiective, să găsim plăcere şi în alte activităţi, să avem un scop căruia să ne dedicăm. Dependenţa apare atunci când nu ne găsim satisfacţie în lucrurile pe care le facem, în propria viaţă şi în relaţiile cu ceilalţi. Prin îmbunătăţirea relaţiilor cu cei din jur, prin acceptarea sprijinului lor şi prin eliminarea gândurilor negative vom face un pas spre vindecare.

Mai jos este continuarea mărturiei lui V.B, o persoană dependentă de jocurile de noroc care a pierdut tot ce avea:

,,M-am trezit acum. Am înţeles unde am ajuns şi sunt cuprins de neputinţă. E crunt să-i vezi pe alţii în jurul tău cum se bucură de lucruri simple şi sunt fericiţi, iar tu eşti măcinat de gânduri. Mi-am pierdut demnitatea. Cum să îndrăznesc să mai vorbesc despre vanitate sau orgoliu şi cum să mai funcţionez normal, când ştiu cine sunt şi unde am ajuns? Nu mai pot fi mândru de mine, iar stima de sine a dispărut de mult, ceea ce adânceşte şi mai mult angoasa în care mă aflu. Să vezi în ochii celor dragi, să priveşti dezamăgirea din ochii părinţilor tăi, ochi care te dispreţuiesc acum, doare atât de tare. E suficient să te gândeşti o secundă la câte au îndurat să te crească şi să devii un om mai bun.

Am ajuns în situaţia în care am pierdut 30.000 euro, bani strânşi pentru achiziţionarea unui apartament. Am divorţat şi de soţie, nu a suportat să mă vadă aşa. Mi-am pierdut locul de muncă pentru că toată ziua nu făceam altceva decât să stau pe jocurile de noroc online. Am pierdut tot. După ce am încercat toate metodele şi schemele promovate pe internet care îţi garantează câştiguri imediate, mi-am dat seama că e o iluzie. M-am oprit aici, dar destul de târziu. Alţii nu se opresc. Mi-am dat seama că acest drum nu duce nicăieri şi am renunţat să mai joc.” V.B, 42 de ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel