Delia, în mijlocul unui scandal politic uriaș. "A fost atacat"

Ștefan Bănică a refuzat să cânte la grandiosul concert organizat la Chişinău, la 6 septembrie, cu o oră înainte de protestul organizat de către Platforma Civică Demnitate și Adevăr. Câteva ore mai târziu, Loredana a anunţat anularea concertului din Orhei, precizând că nu vrea să fie implicată în controverse politice.

În schimb, Delia a acceptat să concerteze în Republica Moldova, dar ce-a urmat i-a lăsat un gust amar.

"Mi-ar placea foarte mult sa intelegeti ca muzica nu e coordonata de politica. Concertul pe care l-am sustinut ieri la Chisinau a fost sustinut in urma unui contract pe care mi l-am respectat. Nu sunt implicata politic nici in Romania, nici in Republica Moldova si nici nu voi fi. Muzica mea este despre iubire, iar un cantaret care isi respecta publicul, isi sustine angajamentele fata de acesta. Va inteleg tristetea care va apasa in aceste zile si ma simt obligata moral sa va calmez sufletele, tocmai din acest motiv mi-as dori sa nu va mai varsati amarul pe artisti. Mi se pare trist si totodata periculos ca un artist sa fie nevoit sa faca o analiza a culiselor, cand noi doar vrem sa aducem bucurie oamenilor prin muzica. Ieri dimineata am fost urmariti de o masina pana acasa, iar unul dintre instrumentistii mei a fost atacat de catre un protestatar prin metoda "pieing" (https://en.wikipedia.org/wiki/Pieing#Political_acts). Nu consider ca prin muzica mea bulversez sau schimb in vreun fel scena politica, asa ca mi-as dori sa se opreasca aceste persecutari si sa intelegeti ca pozitia mea este departe de tot ce se intampla in aceste zile in Republica Moldova.

Context

Un operator de telefonie mobilă, gestionat de stat, a anunțat un concert gratuit cu vedete din Rusia, România și Moldova, care ar fi urmat să se desfășoare pe data de 6 septembrie - nu seara, cum se întâmplă de obicei, ci la ora 11.00, exact în timpul protestului anticorupție asumat de platforma civică „Demnitate și Adevăr". Gestul companiei de telefonie mobilă a fost perceput ca o încercare a autorităților de a dispersa protestatarii.

Mai mulți interpreți din România (inclusiv Loredana Groza și Ștefan Bănică Jr.) și Moldova (Pasha Perfeni, Pavel Stratan, Adrian Ursu, Vitalie Dani, formația „Akord" și trupa „SunStroke Project") și-au anulat participarea la concertul anunțat de compania moldovenească de telefonie mobilă. „Nu îmi doresc ca muzica și spectacolul meu să devină un subiect de controversă politică", a anunțat Loredana pe o rețea de socializare. (...) „Eu şi trupa mea, prin concertele noastre, promovăm doar muzică. Nu-mi doresc să apar într-un context care poate fi considerat controversat. Nu-mi doresc, ca artist, să fiu pus în situaţia de a fi aplaudat de unii şi huiduit de alţii, iar asta pe fondul unor divergenţe social-politice", a anunțat Ștefan Bănică Jr. (...) „De obicei nimic nu poate fi mai important în viaţa mea decât muzica. De data aceasta, însă, muzica îmi miroase a intrigi politice ieftine. Cred că duminică, 6 septembrie, e ziua când alte valori au prioritate", a comentat Pasha Parfeni. (...)„Eu voi fi duminică în Piața Marii Adunări Naționale, nu la mascarada de la „MoldExpo". Respect și mulțumesc lui Ștefan Banică, Loredanei Groza, dar și multor altor artiști care au refuzat să facă jocul oligarhilor", a postat pe Facebook interpretul Cătălin Josan. (...) „Și încă ceva: cei care privatizează ideile naționale și idealurile unei țări, la fel, sunt oligarhi", susține trupa „Akord", scrie DW.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel