De ce mă mușcă mereu țânțarii? Află în articol răspunsul

De ce mă mușcă mereu țânțarii? Află în articol răspunsul / Foto: Pixabay, de FRANCO PATRIZIA
De ce mă mușcă mereu țânțarii? Află în articol răspunsul / Foto: Pixabay, de FRANCO PATRIZIA

Află în articol de ce te mușcă mereu țânțarii.

Relaxare afară într-o seară de vară - ce ar putea fi mai frumos? Apoi, cineva primește o mușcătură de țânțar și începe atacul insectelor. În timp ce țânțarii se bucură de țintele alese, alții scapă nevătămați. Dar de ce? Medical News Today a analizat ce îi atrage pe țânțari, de ce vizează doar anumiți oameni și cum ai putea să-i împiedici să te muște dacă tu ești unul dintre cei ghinioniști.

Există mai mult de 3.500 de tipuri de țânțari, dintre care doar unii mușcă oamenii. Și doar țânțarii de sex feminin mușcă - au nevoie de sânge ca sursă de proteine ​​pentru ouă. Pentru a-l obține, ei străpung pielea gazdei alese folosind proboscisul lor asemănător unui ac - rezultând o mușcătură care poate provoca mâncărime, umflătură și chiar provoca boli grave.

În multe țări, o mușcătură de țânțar este mai mult decât o supărare. De la parazitul malariei transmis de specia Anopheles până la virușii care provoacă febra galbenă și dengue, țânțarii sunt responsabili pentru transmiterea multora dintre cei mai mari ucigași ai noștri. Chiar dacă locuiți undeva unde o mușcătură nu prezintă niciun risc de îmbolnăvire, zgomotul ascuțit al unui țânțar este un zgomot nedorit. Mâncărimea și umflătura provocată de o mușcătură pot dura câteva zile. Scărpinatul locului afectat poate duce la infecție și, pentru foarte puține persoane, la o reacție alergică care ar putea duce la șoc anafilactic.

De ce eu?


Cât de des vi s-a întâmplat să veniți acasă de la un grătar de seară sau din camping acoperit de mușcături de țânțari pentru a constata că alte persoane care au fost cu voi în același nu au fost mușcate deloc? Ce anume îi face pe țânțari să se bucure de unii oameni în timp ce, aparent, îi ignoră pe alții?

Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea de Stat din New Mexico, a declarat pentru Medical News Today că: "Motivele pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost abordat în câteva studii. Aceste studii au discutat despre mirosul corporal, culoarea corpului, temperatura și textura pielii, microbii care trăiesc pe piele, dioxidul de carbon expirat de oameni, alcoolul și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate, persoanele cu temperatură ridicată a corpului și transpirație, prezența diferită a microbilor pielii și cele cu pielea mai întunecată ar putea fi mai sensibile la mușcăturile de țânțar".

Dar răspunsul nu este simplu. S-a demonstrat că substanțele chimice care atrag unele specii de țânțari le resping pe altele. Și oamenii produc mii de substanțe chimice diferite, așa că a afla care dintre ele afectează comportamentul țânțarilor este departe de a fi ușor.

Țânțarii sunt a atrași de dioxidul de carbon

Oamenii, împreună cu aproape toate celelalte animale, eliberează dioxid de carbon (CO2), căldură și umiditate ca urmare a respirației celulare. Și acestea sunt cele care atrag inițial țânțarii.

Femelele țânțari detectează CO2, precum și alte odorante pentru pielea umană, folosind celule nervoase foarte sensibile numite neuroni cpA. Un studiu sugerează că trei specii diferite de țânțari purtătoare de boli sunt activate și atrase de CO2. Dar toată lumea expiră CO2, așa că acest lucru nu poate explica de ce țânțarii mușcă pe unii oameni mai mult decât pe alții. Un alt studiu sugerează că cu cât este mai mare producția de CO2, cu atât este mai mare atracția.

"Persoanele cu o masă corporală mai mare par a fi mai atractive pentru țânțari, care se pot lega de alte caracteristici precum ar fi suprafața crescută și emisia de CO2.”, scriu autorii săi.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel