De ce își înclină câinii capul? Gestul îți oferă indicii despre inteligența animalului tău - Studiu

De ce își înclină câinii capul? Gestul îți oferă indicii despre inteligența animalului tău / Foto: Pixabay, de Jeremy8
De ce își înclină câinii capul? Gestul îți oferă indicii despre inteligența animalului tău / Foto: Pixabay, de Jeremy8

Află în articol de ce își înclină câinii capul.

Inteligența câinilor ne influențează viața de zi cu zi, probabil mai mult decât cea a oricărui alt animal, indiferent dacă îi antrenăm să găsească explozibili sau pur și simplu îi învățăm unde ar trebui să își facă nevoile.

Câinii sunt unici în ceea ce privește inteligența animală. Ca descendenți ai lupilor, aceștia au evoluat alături de oameni de milenii, timp în care au dobândit abilități cognitive care au întărit prietenia dintre ei și oameni. Pe lângă formarea de conexiuni emoționale profunde cu oamenii, câinii pot înțelege vocalizările emoționale umane, semnificația gesturilor noastre și, cu antrenament extins, sute de cuvinte.

Dar, în ciuda tuturor cercetărilor asupra inteligenței canine, nimeni nu s-a gândit vreodată să investigheze unul dintre comportamentele cele mai familiare și adorate ale câinilor: înclinarea capului. Unii au sugerat că patrupezii își înclină capul pentru a auzi mai bine sau pentru a vedea dincolo de bot. Un studiu din 2021 publicat în Animal Cognition a oferit o nouă explicație pentru înclinarea capului: câinii fac acest atunci când procesează informații relevante și semnificative, scrie bigthink.com.

Învățători de cuvinte talentați


Pentru acest studiu cercetătorii au efectuat experimente care au implicat 40 de câini împărțiți în două grupuri. Un grup de câini s-a dovedit în mod constant de succes în a învăța numele jucăriilor (și astfel au fost numiți "învățători de cuvinte talentați"), în timp ce ceilalți câini au fost tipici în abilitățile lor de învățare.

"Doar câțiva câini pot învăța numele obiectelor (jucăriilor) chiar și după câteva expuneri, în timp ce majoritatea câinilor (tipici) nu le învață", au observat cercetătorii.

"Definim câinii care învață rapid etichetele obiectelor drept câini talentați care învață cuvinte. Ne-am așteptat ca, dacă înclinarea capului este legată de procesarea stimulilor auditivi semnificativi sau relevanți, câinii care învață etichetele obiectelor să își încline capul mai des la auzul numelui jucăriei decât câinii obișnuiți", au mai spus autorii studiului.

Pentru a testa această ipoteză, cercetătorii au cerut ca toți câinii să fie supuși unui program de antrenament de trei luni, menit să îi învețe numele a două jucării noi. În cadrul a trei experimente, cercetătorii au înregistrat reacțiile câinilor atunci când stăpânii lor i-au instruit să recupereze una dintre jucăriile noi, care a fost așezată printre alte jucării pe podea, într-o cameră separată.

Câinii deștepți își înclină capul


Rezultatele au scos la iveală două constatări principale. În primul rând, doar câinii "învățători de cuvinte talentați" au putut să învețe numele noilor jucării la niveluri mai mari decât au estimat cercetătorii. Dar, mai important, câinii "învățători de cuvinte talentați" obișnuiau mult mai des decât grupul obișnuit să-și încline capul la auzirea stăpânilor rostind numele unei jucării noi.

"Prin urmare, sugerăm că diferența în comportamentul câinilor ar putea fi legată de auzirea cuvintelor semnificative și ar putea fi un semn de atenție sporită. Posibil, înclinarea capului ar putea fi, de asemenea, legată de realizarea unei potriviri intermodale în memoria câinilor (de exemplu, numele unei imagini vizuale) la auzirea numelui jucăriei", au scris cercetătorii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel