Dăncilă - Netanyahu, întâlnire amânată. Chirieac: Sunt lucruri peste care nu se trece

Vizita premierului israelian, Benjamin Netanyahu, programată pentru 8 noiembrie, la Bucureşti, a fost amânată, anunță Antena 3.  Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat ultimele informații, în direct, în emisiunea Se întâmplă în România.

"Este ratarea unei mari şanse pentru România. În opt august, trebuia să aibă loc şedinţa comună de Guvern, România - Israel, la Bucureşti. Premierul israelian nu face des vizite în afara ţării. În România, ar fi venit. A fost demența lui Ludovic Orban, care i-a făcut plângere penală Vioricăi Dăncilă pentru întâlnirea din Israel, din primăvară, când s-a propus mutarea Ambasadei României de la Telaviv la Ierusalim.

Cu tot scandalul izbucnit, inclusiv în plan internaţional, atunci s-a amânat vizita şi a fost propusă - la fel și ședința de Guvern comună - pentru opt noiembrie. Eu cred că este anulată această vizită. Nu cred că există un interes în acest moment. România nu a mutat ambasada, cum s-a angajat, nu a făcut nici fondul acesta de investiţii de care erau interesaţi israelienii. Erau multe proiecte comune în domeniul agriculturii între România şi Israel, nici acolo nu s-au mişcat lucrurile", a declarat analistul politic.

Întâlnire la Varna, cu alte state

Deși a fost anunțată anularea vizitei din opt noiembrie, premierul israelian i-a transmis premierului Dăncilă că s-ar bucura să se întâlnească pe doi noiembrie, la Varna, unde ar avea loc o reuniune cvadripartită. 

Cât despre posibilitatea ca acest gest să simbolizeze, de fapt, anularea vizitei, Bogdan Chirieac consideră că este categoric un semnal:

"Israel vine la această reuniune care cuprinde țări ca România, Bulgaria, Serbia şi cred că Grecia. Israelul este o forţă regională, fără doar şi poate. Una era să aibă o relaţie în regiune şi alta era să ai şi să fructifici parteneriatul strategic pe care România îl are cu Israelul. Acest eşec, de data asta, nu îi poate fi reproşat Vioricăi Dăncilă. Este acţiunea nebunească, absurdă a domnului Orban, care a făcut plângere penală. În momentul în care ai băgat parchetul într-o relaţie internaţională... Dosarul in rem a fost închis de curând, după ce a fost schimbat şeful DIICOT. Nişte persoane ar trebui, de data aceasta, anchetate de-adevăratelea pentru înaltă trădare. O relaţie esenţială cu Israelul în partea occidentală a lumii nu a fost fructificată din cauza unei nebunii, care ţine de politica internă. O şedinţă comună de Guvern la Bucureşti, Israel-România, era un punct de cotitură".

Bunul prieten, Liviu Dragnea

De asemenea, potrivit unor informaţii furnizate tot de Antena 3, Benjamin Netanyahu i-ar fi transmis Vioricăi Dăncilă că regretă atacurile la care a fost suspusă, în urma intenţiei de a muta ambasada. Cu această ocazie, a rugat-o să îi transmită salutări "bunului său prieten, Liviu Dragnea".

Bogdan Chirieac a afirmat că declaraţia premierului israelian "valorează cât o sentinţă de achitare în dosarul angajărilor. Atunci când premierul Israelului îţi spune asta, lucru acesta este cu ştampilă şi de la Ierusalim şi de Washington. Nu a spus "transmite-i salutări penalului Dragnea". N-a spus "sper să îl văd pe Dragnea la puşcărie".”

”Sunt lucruri peste care nu se trece”

În ceea ce privește posibilitatea ca reuniunea de la Varna să aducă ședința comună de Guvern la București, analistul Bogdan Chirieac mărturisește că se îndoiește:

"Mă îndoiesc că se va mai face, în anii care vin. Era un moment unic, ţinea de mutarea ambasadei, de un moment de înalt curaj politic, aşa cum a mai avut Ceauşescu în 1967, când nu a rupt relaţiile cu Israelul, spre deosebire de celelalte state comuniste. Putea avea loc această şedinţă comună, cu proiecte comune.

După nebunia din primăvara, cu plângerea penală, cu parchetul instransigent, care deschisese anchetă... Credeţi că Israelul a apreciat, în plan international, ce s-a întâmplat în România? Israelul ţine minte, istoria lor îi obligă. România nu este pregătită. Nu se întâmplă aşa ceva în niciun stat occidental sau în nicio democraţie (...) Sunt lucruri peste care nu se trece".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel