Curs Valutar 2018: Ionuț Mişa: Este posibil să crească

Misa: Guvernul se ia la trântă cu paradisurile fiscale. Multinaţionalele taxate
Misa: Guvernul se ia la trântă cu paradisurile fiscale. Multinaţionalele taxate

Cursul monedei naţionale este posibil să crească anul viitor peste nivelul de 4,55 lei/euro, stabilit la construcţia bugetului pe 2018, susţine Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor Publice. 

"Vorbim de o inflaţie în creştere şi de o tendinţă, inclusiv la nivelul Uniunii Europene privind inflaţia. Cursul stabilit este făcut pe baza analizei de la nivelul Comisiei Naţionale de Prognoză, având în vedere şi creşterea economică şi luând în calcul absorbţia de fonduri europene care va fi realizată în cursul anului 2018. Dacă ne raportăm la elemente de probabilitate este probabil să crească cursul, dar au fost ani în care cursul a scăzut", a spus Mişa marţi, în cadrul Comisiilor reunite de buget-finanţe din Parlament. 

Potrivit acestuia, România este ţara cu cea mai redusă sarcină fiscală din UE. 

"Sunt mai multe măsuri fiscale care au generat o scădere a fiscalităţii în România, care a devenit ţara cu cea mai redusă sarcină fiscală (din UE n.r.)", a spus ministrul Finanţelor Publice. 

El a declarat, săptămâna trecută, că proiectul bugetului de stat pentru 2018 este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei. 

"Principalele domenii avute în vedere la constituirea bugetului de stat sunt Sănătatea, Cercetarea şi majorarea investiţiilor publice, ca obiective principale. Proiectul de buget pentru anul viitor este construit pe o creştere economică de 5,5%, un curs mediu de 4,55 de lei pe euro şi un câştig mediu salarial lunar de 2.614 lei", a declarat Ionuţ Mişa în deschiderea şedinţei de Guvern în care s-a discutat proiectul bugetului de stat pentru 2018. 

[citeste si]

Ministrul Finanţelor Publice a menţionat că "deficitul bugetar cash este estimat la 2,97 % din PIB, în timp ce deficitul ESA este 2,96% din PIB, cu o încadrare astfel în ţinta de deficit bugetar de sub 3% din PIB, potrivit Tratatului de la Maastricht". 

"În proiectul de buget sunt prevăzute resursele necesare pentru majorările salariale potrivit calendarului stabilit prin legea salarizării unitare şi angajamentul creşterii punctului de pensie cu 10%", a spus Mişa. 

Ministrul a adăugat că veniturile bugetare proiectate pentru 2018 sunt estimate la 287,5 miliarde lei, respectiv 31,7% din PIB. 

"Cele mai mari ponderi în totalul veniturilor bugetare în anul 2018 le înregistrează contribuţiile - cu 10,1%, urmate de TVA cu 6,8%, accize - 3,3%, impozit pe salarii şi impozit pe venit de 2,3% din PIB", a spus Mişa. 

Cheltuielile bugetare pentru anul 2018 sunt estimate la 314,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă 34,6% din PIB, a precizat Mişa, conform Agerpres. 

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy