Cum vezi dacă saramura pentru murături este bună. Ai nevoie de un ou. Testul eficient

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto colaj: Pixabay

Dacă vrei să pui murături în saramură, trebuie să știi cum să o testezi să vezi dacă e bună. Ai nevoie doar de un ou. Iată cum se procedează.

Cei mai buni castraveţi pentru murat sunt cei mici, de culoare închisă, cu coaja subţire, scrie gustos.ro.

Pentru ca murăturile să rămână tari, puteţi adăuga 2-3 căţei de usturoi. Pe lângă gustul deosebit, murăturile vor rămâne tari. Dacă alegeţi să pregătiţi o reţetă de murături în sare, atunci nu încălziţi saramura, astfel acestea vor rămâne crocante. Cu cât se va pune mai mult hrean, cu atât murăturile vor fi mai tari.

Este indicat să adăugaţi şi zahăr sau miere de albine în lichidul de umplere a borcanelor.  Conservantele care pot fi folosite la murături: mărar uscat cu seminţe, bucăţi de hrean tăiate în lung sau frunze de hrean, ardei iuţi, frunze de ţelina, foi de dafin, crenguţe cu frunze de vişin, stejar sau coacăze, ardei capia, usturoi. 

Pentru a verifica dacă saramura este destul de concentrată, o puteţi verifica cu ajutorul unui ou. Oul se va ridica la suprafaţa lichidului. 

Vezi și: Ce fel de sare se pune la murături. Gospodinele trebuie să știe!

Cum pui gogonele

Ingrediente

- gogonele
- morcovi
- rădăcină de hrean (frunze de hrean)
- boabe muştar (opţional)
- boabe piper (opţional)
- usturoi
- ardei iuţi
- frunze de ţelină
- mărar uscat
- apă
- sare

Cum se procedează

Spălăm gogonelele, morcovii şi ţelina.Tăiem morcovii rondele sau fâşii şi curăţăm usturoiul. Pregătim borcane curate şi pe fundul acestora punem frunze de ţelină şi mărar, după care începem să aşezăm gogonelele, încercând să le potrivim în aşa fel încât să stea cât mai înghesuite.

Punem întâi un rând şi apoi continuăm cu altul până sus. În golurile dintre acestea putem pune şi morcovi mici întregi sau felii de morcov precum şi alte bucăţi de legume pe care dorim să le murăm. Când am terminat de aşezat totul în borcane punem deasupra un cățel - doi de usturoi şi un ardei iute întreg sau chiar bucăţi, în funcţie de cât de mare este borcanul, scrie lecturisiarome.ro.

Vezi și: De ce trebuie să pui hrean în murături. Rezultatul te va încânta

Adăugăm şi frunze verzi de ţelină, tije uscate de mărar şi frunze verzi de hrean sau rădăcină de hrean tăiată fâşii. Opţional, putem adăuga şi condimente cum ar fi boabe de piper, boabe de muştar sau boabe de coriandru. Punem sub borcane un obiect de metal, un grilaj sau lama unui cuţit pentru a împiedica posibila deteriorare a acestuia când vom care turnam saramura clocotită. 

Aproximăm cantitatea de apă necesară pentru a umple borcanele şi adăugăm sare mare, grunjoas, specială pentru murături (FĂRĂ iod!), în funcţie de câtă apă avem. Se pun 20 de grame de sare (o lingură) la un kilogram de apă. Punem soluţia pe foc şi lăsăm să dea două-trei clocote, după care dăm vasul cu saramura deoparte. Aşa fierbinte cum este începem să o turnăm în fiecare borcan astfel încât să ajungem până la limita de sus a gurii borcanului şi să acopere de tot gogonele murate

Lăsăm borcanele aşa cum sunt puse, fără să le închidem cu capacele, până a doua zi, când vărsăm din saramură o cantitate potivită astfel încât să mai rămână în borcan până unde începe gâtul acestuia. Închidem cu capace, întoarcem borcanele invers ca să verificăm saramura să nu cumva să curgă. Le agităm de două-trei ori, după care le punem la păstrare în loc întunecos şi răcoros până când le vom consuma.

Unul din secretele rețetei: cele mai bune gogonele murate vor fi cele uşor roşiatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel