Cum se prepară, de fapt, celebra fasole cu ciolan. Anca Ioniță: Nu recomand această combinaţie

Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Preparatul nelipsit de pe mesele românilor de Ziua Națională este fasolea cu ciolan. Numai că, potrivit medicilor nutriționiști, nu este o combinație sănătoasă. Acest preparat îndrăgit de români poate provoca o boală gravă.
 

Fasolea cu ciolan este un preparat tradițional românesc, foarte apreciat și des întâlnit în bucătăria românească. Este o alegere populară în zilele de sărbătoare, inclusiv de Ziua Națională a României. 

Fasolea cu ciolan, combinație nesănătoasă

Combinația dintre fasole și ciolan nu este una recomandată de medicii nutriționiști. Anumite elemente le fac să fie nocive pentru ficat, dar și pentru inimă. Dr. Anca Ioniță, medic nutriționist, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL, la ce să fim atenți când mâncăm fasole cu ciolan. 

”Combinaţia fasole cu ciolan nu este cea mai sănătoasă, dimpotrivă. Aceasta reprezintă combinarea grăsimilor săturate (cele nesănătoase) din ciolan cu carbohidratul din fasole, care pot determina pe termen lung formarea plăcii de aterom pe artere sau formarea steatozei hepatice.

Nu recomand această combinaţie, însă fiind un preparat iubit pe mesele românilor de Ziua Naţională, să fie în cantităţi mici şi preparată corespunzător.

Recomandarea pentru cantitate, nu mai mult de 100 de grame de carne slabă de pe ciolan alături de 200 de grame de fasole. Acestea reprezintă aproximativ 400-500 de kcal. Porţiile clasice din restaurante cu ciolanul întreg pot depăşi 1500 kcal”, a explicat dr. medic nutriționist, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum să prepari fasolea cu ciolan

Medicul nutriționist ne-a împărtășit secretul pentru a prepara o variantă sănătoasă a fasolei cu ciolan. 

”Înainte de preparare recomand să lăsaţi fasolea la înmuiat în apă timp de 24 de ore pentru o digestive optimă. La preparare, nu căliţi ceapă în ulei, ci poate fi înăbuşită în apă. Lăsaţi şi ciolanul la desărat în apă pentru minim 2h înainte de preparare. 

Citește continuarea pe DC Medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel