Cum să faci cei mai pufoși cozonaci de Paște acasă. Rețeta lui EM Sweets de „La Gemuleț”

Foto: TikTok
Foto: TikTok

Miță Nicușor-Elian, cunoscut sub numele de EM Sweets, a împărtășit fanilor rețeta celebrilor săi cozonaci pufoși de la una dintre cele mai iubite cofetării din țară, „La Gemuleț”. 

Într-un videoclip postat recent, cofetarul a explicat pas cu pas cum să pregătești acasă cozonacii care au cucerit mii de clienți.

„Vă dau rețeta mea de aluat de cozonac. Am îmbunătățit-o de-a lungul timpului și la varianta asta am ajuns eu”, spune el.

Pentru un cozonac reușit, Miță subliniază importanța aluatului opărit. Procesul începe prin încălzirea amestecului de lapte, apă și făină pe foc, amestecând rapid, apoi acoperind compoziția cu folie în contact pentru a se răci corect.

„În primul rând începem cu aluatul opărit. Lapte, apă, făină, punem pe foc, mixăm repede, după care cu folie în contact lăsăm să se răcească”, a explicat EM Sweets.

Arome fine inspirate de cursurile din America

După ce aluatul opărit s-a răcit, urmează combinarea gălbenușurilor cu zahăr și sare, adăugând opțional coajă rasă de portocale, lămâie și păstăi de vanilie de Madagascar.

„În America, la curs am văzut că pun păstaie peste tot și am început să bag și eu în cozonacul meu”, a povestit cofetarul, subliniind că aromele naturale dau un gust special aluatului.

Secretul dospirii perfecte

Pasul următor este să prepari maiaua din lapte călduț, drojdie și zahăr. După ce aceasta dospește, este integrată într-un malaxor împreună cu jumătate din cantitatea de făină. Se adaugă untul topit, iar apoi restul de făină, formând un aluat elastic și fin.

„La scoaterea din malaxor, aluatul trebuie să aibă cam 24-25 de grade”, a menționat EM Sweets.

„Spor la cozonaci! Sărbători cu bine!”, a adăugat el la final.

Rețeta completă pentru aproximativ 33 de cozonaci

Pentru cei care vor să reproducă rețeta exactă acasă, EM Sweets a oferit și cantitățile precise:

Aluat Opărit:

- 1680 g lapte

- 756 g apă

- 560 g făină

Maia:

- 3360 g lapte călduț

- 196 g drojdie uscată

- 1960 g zahăr

Restul ingredientelor:

- 1680 g gălbenușuri

- 9800 g făină

- 1260 g unt 82%

- 140 g sare

- 500 g răzătură de portocală

Opțional:

- aromă de portocală

- păstăi de vanilie de Madagascar

@elianmita Faceți și voi matematică dacă vreți cantitate mai mică ????. Eu folosesc 700 gr aluat / cozonac. Spor la cozonacit și Paste Fericit pofticioșilor ❤️ #emsweets ♬ original sound - Elian Mita

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel