Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Cum asculta Securitatea telefoanele cetățenilor. Alfred Bulai: "Azi pare o glumă"

Sursă foto: Pexels
Sursă foto: Pexels

Alfred Bulai și jurnalistul Val Vâlcu au vorbit despre paradoxul intimității în contextul tehnologiei ce ne urmărește peste tot. 

”Armata ar trebui să facă ce face armata, nimic altceva. Viața cetățenilor trebuie să fie viață privată care nu poate fi controlată de armată. Nu poate...poate fi, dar nu ar trebui. Așa cum serviciile ar trebui să își facă treaba lor, că au o treabă în orice societate, nu minimalizez acum, ci chiar cred că trebuie să fie profesioniști, dar nu ca să te urmărească pe tine (pe cetățean - n.r.) cu ce faci tu”, a afirmat sociologul Alfred Bulai în emisiunea „Nod în papură”, de pe DC News și DC News TV. 

”Au tot mai multe mijloace. Ar fi fost visul oricărui spion, dar spion e mult spus, al fostei Securități. Visul era să existe Facebook și să aibă aceste informații, platforme unde te pui singur la dispoziție. Află unde te-ai dus, de unde ai venit, te ascultă ce vorbești prin microfoane. Dacă spui pantofi, încep să curgă reclamele la pantofi, cu telefonul închis, nu când vorbești la telefon”, a adăugat Val Vâlcu.

Cum asculta Securitatea telefoanele cetățenilor

”Îmi aduc aminte, prin anii 1990, Jana Ghiorghiu, realizatoare la Radio România Tineret ani și ani de zile, a murit de mult săraca, a făcut niște reportaje despre cum ne asculta Securitatea telefoanele. Îți dai seama, ne arăta niște chestii din alea, casetofoane, cu casete erau, cu fișe, mă rog, primitive. Păi dacă te uiți acum, la ce există, e deja o glumă, securiștii erau...și atenție, urmăreau telefoanele interioare la 23 august sau nu știu unde. Era un securist care asculta telefoanele și ce vorbeau ăia între ei prin birou. Îți dai seama că era complet inutil, că doar ce puteau să vorbească ăia acolo, extraordinar, pe telefoanele fixe”, își amintește Bulai. 

”Mai era o treabă. Să spunem că unul ar fi spus bancuri, aveau tot interesul să acopere treaba asta, pentru că dacă raportau, li se spunea că ce au făcut, nu au prevenit, deci nu și-au făcut treaba”, a spus Vâlcu. 

”Păi da, tocmai, asta se întâmpla des. Mecanismul era și de protecție, tocmai pentru că îi luau, într-adevăr, la trei păzește pe ăia de la Securitate”, a mai spus Bulai. 

Vezi emisiunea integrală AICI:   

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel