Criza șoferilor de camion, o oportunitate pentru pentru veteranii de armată

Sursă foto: Facebook - Veterans into Logistics. Darren Wright (mijloc)
Sursă foto: Facebook - Veterans into Logistics. Darren Wright (mijloc)

Veteranii armatei britanice care au avut dificultăți în a se reintegra în câmpul muncii au primit o nouă șansă, suplinind în criza șoferilor de camion. 

Unii veterani de război din Marea Britanie se pot confrunta cu dificultăți în găsirea unui loc de muncă atunci când se întorc la viața civilă, dar un fost soldat vrea să-i ajute să revină la volan. 

Darren Wright pregătește un nou recrut pentru a deveni șofer de TIR. Mulți dintre cei care stau alături de el au ceva în comun: toți sunt foști militari. Bărbatul de 46 de ani conduce Veterans into Logistics, o organizație non-profit din Greater Manchester, care a fost înființată în urmă cu 19 luni.

„Avem veterani care se luptă să-și găsească un loc de muncă. Ne apropiem de ei și îi sprijinim să devină șoferi de TIR”, spune el.

Problemele de sănătate mintală pun piedici în viața civilă

Cifrele guvernamentale publicate în 2017 arată că din 952.000 de veterani la vârsta potrivită pentru a intra în câmpul muncii, 28.000 erau șomeri. Darren spune că există o lipsă de sprijin pentru cei care părăsesc forțele armate fără o meserie sau o abilitate anume. Mulți dintre cei pe care îi întâlnește se luptă cu o încredere de sine scăzută sau au probleme de sănătate mintală.

„Au multă încredere în mine. Pot să vorbesc cu ei și să le spun: Ascultă, prietene, am fost acolo, știu cum e, dar crede-mă, hai să te pregătim, să-ți găsim o slujbă”, a spus Wright. 

Crescând pe o proprietate a consiliului din nordul Manchesterului, Darren a părăsit școala fără nicio calificare sau multe perspective. S-a alăturat Armatei la 23 de ani și a servit ca lunetist și parașutist în Bateria 21, Regimentul 47, Artileria Regală timp de cinci ani. A făcut un tur în Afganistan și a fost externat în 2004, suferind de tulburare de stres post traumatic nediagnosticată.

Revenirea la viața civilă a fost dificilă

„Eram peste tot. Luam droguri și consumam alcool. Eram într-o stare proastă, într-un mod foarte prost la acea vreme. Căsnicia mea s-a destrămat. Am rămas fără adăpost. Dormeam de pe canapea, pe canapea. Nu mai vreau să ajung așa”, a relatat Wright. 

El spune că viața lui a scăpat și mai mult de sub control când a fost implicat într-o răpire în 2006.

„Privindu-mă atunci, nu eram bine. Evident că nu aș face asta acum și dacă aș fi fost o persoană normală, nu aș fi făcut-o atunci. Viața mea a fost doar mizerie”, spune veteranul.

A primit tratament în închisoare

În timp ce era în închisoare, boala psihică a lui Darren a fost diagnosticată și a primit tratament, care i-a schimbat viața. „Am ieșit eu, cel vechi, am vrut să trăiesc, mi-am dorit viața”, spune el.

Și-a folosit permisul de camion, pe care l-a obținut în armată, pentru a câștiga un venit și a devenit șofer de cisternă. Slujba i-a oferit stabilitate și siguranță financiară, precum și un scop în viață. Darren și-a dat seama că voia să facă mai mult pentru a ajuta alți veterani după ce a participat la înmormântarea unui prieten apropiat care și-a luat viața după un an de la părăsirea armatei.

ONG-ul, un nou drum pentru veterani

El își vede munca în cadrul ONG-ului ca pe o prevenție.

„Previne ca un veteran să ajungă fără adăpost, îl împiedică să se sinucidă, îl împiedică să ajungă în închisoare. De ce ar trebui să doarmă un veteran pe stradă, când poate fi plătit să doarmă într-un camion?”, a spus Wright. 

Wright spune că foștii militari sunt buni șoferi de TIR pentru că au disciplină și sunt instruiți să gândească independent. Unii au deja experiența de a conduce vehicule mari.

Marea Britanie duce în prezent lipsă de peste 100.000 de șoferi calificați de TIR, care ar putea câștiga între 35.000 și 50.000 de lire sterline pe an, iar obținerea unei licențe de transport auto poate însemna asigurarea unui loc de muncă pe viață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel