Cristian Mungiu într-un juriu strălucitor la Cannes

„Strălucitor” este adjectivul găsit de organizatori ca fiind cel mai potrivit pentru a ne anunţa juriul internaţional al celei de a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes. Mi se pare normal pentru o echipă condusă de unul dintre cei mai mari cineaşti ai lumii, Steven Spielberg.

Jurnaliştii profesionişti ştiu că atunci când componenţa juriului nu este lansată public odată cu selecţia oficială (anul acesta evenimentul a avut loc joi 18 aprilie), când întârzie câteva zile, asta înseamnă că încă se mai munceşte la alcătuirea unui corp de juraţi demn de un preşedinte precum creatorul care a marcat istoria filmului. Gurile rele susţin că, de fapt, chiar i s-ar fi cerut părerea.

Ceea ce face ca prezenţa lui Cristian Mungiu să fie cu atât mai onorantă. Încă un semn al definitivei lui impuneri în „curtea celor mari”, cum se spune. Cineastul român va avea drept colegi pe Nicole Kidman, pe alte trei doamne, Vidya Balan (actriţă indiană), cunoscutele regizoare Naomi Kawase (Japonia) şi Lynne Ramsay (Anglia), amândouă concurente de-a lungul anilor la Cannes. Cât despre domni, ei sunt multipremiatul taiwanez Ang Lee (Brokebak Mountains, Viaţa lui Pi), actorul francez Daniel Auteuil trecut în ultimii ani în tabăra regizorilor şi recent oscarizatul Christopher Waltz (Ticăloşi fără glorie, Django dezlănţuit). Cristian Mungiu şi coechipierii săi nu vor avea o viaţă prea senină.

O astfel de misiune nu este niciodată una uşoară, în ciuda eternelor declaraţii post palmares cum că traiul lor, timp de aproape două săptămâni, ar fi fost unul al păcii şi al armoniei. Spun asta având în minte multele ecouri din culise înregistrate de-a lungul celor aproape douăzeci de ani de când bat Cannes-ul, dar şi pentru că, aceleaşi „guri rele” (vezi ziariştii de la Le Figaro) insinuează că anul acesta avem de a face cu „o selecţie pentru Spielberg”. Vom vedea. Oricum, sunt multe filme americane. Să mai spunem că, deşi România nu se află în marile competiţii oficiale, nu suntem absenţi în întrecerile de la Cannes. În afara juratului Cristian Mugiu, alte două nume vor face să se vorbescă despre noi: Radu Jude desemnat cu scurt metrajul Umbra unui nor în secţiunea paralelă La Quinzaine des Réalisateurs şi Tudor Cristian Jurgiu concurent la Cinéfondation (secţiunea speranţelor) cu In acvarium.

P.S. Magda Mihăilescu va transmite corespondențe, pentru De Ce News,  de la cea de-a 66-a ediție a Festivalului de la Cannes, care se va desfășura în perioada 15-26 mai.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel