Cristian Mungiu, decorat de Maia Sandu: „Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură”

FOTO: Administrația prezidențială a Republicii Moldova
FOTO: Administrația prezidențială a Republicii Moldova

Regizorul român Cristian Mungiu a primit o distincție deosebită din partea Republicii Moldova, fiind decorat de către președinta Maia Sandu cu "Ordinul de Onoare".

Motivul onorării sale a fost cartea "Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană", în care Mungiu relatează povestea vieții bunicului său, născută în 1916 la Cahul și refugiată la Iași din calea războiului.

Maia Sandu a subliniat importanța acestei cărți în cunoașterea istoriei și a emoțiilor familiale, evidențiind modul în care aceasta aduce în prim plan aspecte esențiale ale istoriei recente a poporului român. Ea a exprimat recunoștința față de Mungiu pentru curajul de a aborda teme sensibile și pentru sprijinul acordat industriei cinematografice din Republica Moldova.

Într-un gest de apreciere și recunoaștere a contribuției lui Mungiu la promovarea culturii și istoriei comune, președinta Maia Sandu i-a înmânat personal "Ordinul de Onoare". Mungiu a exprimat bucuria de a fi primit această distincție și a mărturisit că a venit în Cahul "în prospecție", privind orașul cu ochi de regizor.

Decorarea lui Cristian Mungiu cu "Ordinul de Onoare" reprezintă un moment important în relațiile culturale și de colaborare între România și Republica Moldova și confirmă impactul pozitiv al operei sale asupra publicului larg și a istoriei contemporane.

Maia Sandu: Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”

„Unele cărți vin direct spre suflet, îți rămân în minte și te fac să petreci timp gândindu-te la eroii lor, la tăvălugul istoriei care vine peste destine umane făcându-le praf sau schimbându-le radical traiectoriile existențiale. „Tania Ionașcu, bunica mea. O biografie basarabeană”, a reputatului regizor Cristian Mungiu este exact una dintre acele cărți. Cu o scrupulozitate și o atenție pentru detaliu, dar și cu o imensă dragoste de nepot, Cristian Mungiu descrie drama vieții bunicii sale născută în 1916 la Cahul și apoi, refugiată din calea războiului la Iași.

Am fost impresionată să ascult această istorie și pe viu, la Cahul, unde Cristian Mungiu, prin carte, și-a adus bunica la locul unde s-a născut. S-a vorbit despre înțelepciune, despre empatie, despre reziliență, despre faptul că trebuie să ne cunoaștem istoria în primul rând prin istoria familiilor noastre, căci aceasta e unica istorie adevărată, necontaminată de ideologie și fals patriotism. Cahulenii l-au îmbrățișat cu drag pe Cristian Mungiu, declarându-se foarte mândri că e „unul de-al lor”.

Cu sentimentul că am săvârșit un act de dreptate, i-am înmânat regizorului, scenaristului și scriitorului Cristian Mungiu „Ordinul de Onoare”. Pentru faptul că, prin carte sau film, pune istoria recentă a neamului nostru pe scena întregii lumi. Pentru curajul de a alege teme care nu plac, care dor, care tulbură, dar care se cer asumate și metabolizate. Pentru atenția cu care se îndreaptă spre cineaștii noștri și sprijinul său necondiționat.

Cristian Mungiu a declarat că a venit de data aceasta la Cahul și „în prospecție”, privind orașul cu ochi de regizor. Așteptăm cu nerăbdare următorul său film!”, a scris Maia Sandu, pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel