Cozonac cu aluat opărit. Este cel mai bun! Rețeta, deloc complicată

Sursa foto: captură video YouTube  Alina Cuisine
Sursa foto: captură video YouTube Alina Cuisine

Sărbătorile Pascale se apropie cu pași repezi, așa că toate gospodinele încep să-și facă planul pentru tot felul de bunătăți care vor trona pe masa de Paști. Printre acestea, cozonacul cu aluat opărit. Ia-ți o foaie și un pix și notează rețeta!

Ingrediente

Aluat

150 g zahăr
25 g drojdie proaspătă
100 g lapte la temperatura camerei
500 g făină
2 ouă mărimea M
jumătate de linguriță de sare
esență de vanilie
coajă rasă de la 1 lămâie
coajă rasă de la 2 portocale
50 g unt la temperatura camerei
1 linguriță de ulei (pentru uns vasul)
1 ou bătut cu 1 lingură de lapte

100 g apă
20 g făină

Umplutură

3 albușuri
50 g zahăr
20 g zahăr vanilat
15 g cacao
125 g nucă
25 g pesmet

Cum se prepară cozonacul cu aluat opărit

Se începe cu prepararea aluatului opărit. Într-o crăticioară, la foc mic se amestecă 100 g apă cu 20 g de făină și se amestecă bine până ce se obține un aluat omogen. Rezultatul se transferă într-un castron care se acoperă cu folie alimentară. Se dă deoparte, la răcit.

Drojdia se sfărâmă în lapte și se amestecă până la dizolvare. Peste drojdie se adaugă aluatul opărit, făina, zahărul, răzătura de lămâie și portocală, ouăle, sarea și esența de vanilie, scrie retete.unica.ro. Se frământă manual sau în mixer. Când aluatul începe să fie omogen se adaugă untul și se continua frămânatarea pentru un sfert de oră.

Se unge cu ulei un castron încăpător și se pune aluatul. Se acoperă cu prosop curat și se lasă la dospit pentru 1-2 ore sau până ce îți dublează volumul. Se tapetează o formă de cozonac cu hârtie de copt.

Se prepară umplutura mixând albușurile spumă cu puțină sare. Se adaugă treptat zahărul până ce se obține o bezea tare. Se adaugă și cacaua, nuca, pesmetul și zahărul vanilat.

Aluatul se întinde cu sucitorul, se întinde crema peste el și se împletește după preferințe. Cozonacul se pune în formă și se lasă la crescut pentru o oră sau o oră jumătate sau până ce își dublează volumul.

Cuptorul se preîncălzește la 170 de grade Celsius (funcția cu ventilator). Se unge cozonacul cu oul bătut cu lapte. Se coace timp de 25 de minute. Cozonacul cu aluat opărit se lasă să se răcească 1 oră înainte de a fi servit.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.3.1
pixel