Conflict Germania-Turcia. Secretarul general NATO intervine

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a oferit luni să medieze o vizită a parlamentarilor germani la trupele țării lor de la o bază aeriană din Turcia, pentru a aplana dezacordul dintre Ankara și Berlin, informează Reuters.

Parlamentarii germani cer acces la conaționalii lor aflați sub arme pe motiv că armata germană este sub controlul legislativului. Turcia a refuzat deja să permită vizite la baza aeriană de la Incirlik, iar ca urmare Germania și-a mutat militarii de acolo în Iordania. Un dezacord similar persistă în privința aeroportului Konya, utilizat de alianța nord-atlantică. Potrivit Reuters, posibila plecare a altor efective germane din Turcia constituie un motiv de îngrijorare pentru NATO.

Oferta NATO a fost făcută în aceeași zi în care Turcia a retras în mod oficial o cerere de ajutor adresată autorităților din Germania pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijinire a terorismului.

Săptămâna trecută, presa germană afirma că guvernul de la Berlin a decis să suspende vânzările de armament către Turcia. Pe de altă parte, piața germană este cea mai mare pentru exporturile turcești, iar în Germania trăiesc trei milioane de turci.

Tensiuni între cele două țări provoacă și arestarea în Turcia a unor cetățeni germani, în contextul reprimării presupusei rețele a clericului Fethullah Gulen, acuzat de Ankara că ar fi condus tentativa de lovitură de stat din iulie 2016, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel