EXCLUSIV  Coada de la moaște vs coada de la lenjerie intimă și burgeri. Teologul Guia: Chiar dacă mi-a murit fetița, aș face acest lucru!

magazin
magazin

De ce anumiți oameni au tendința să îi hulească pe cei care stau ore în șir la biserică, la închinat la o icoană sau la venerarea sfintelor moaște? Cum de nu sunt huliți și oamenii care stau la cozi, la deschiderea unui magazin, să-și cumpere lenjerie intimă sau un burger? De unde vine dubla măsură? Teologul Valentin Guia a vorbit pentru DC News despre acest subiect.

DC News: Cum explicați dubla măsură a oamenilor: Mulți oameni iau în derâdere credincioșii care stau ore în șir la biserică, la închinat la o icoană făcătoarea de minuni sau la venerarea sfintelor moaște. Avem cazul recent al Sfintei Cuviose Parascheva de la Iași, dar tot acești oameni - hulitori - nu au nicio problemă când stau ore în șir la coadă la deschiderea unui magazin nou, la fast-food sau în alte cazuri? De ce sunt huliții oamenii care își manifesta credință într-un alt mod decât al lor?

'În primul rând, nimeni nu poate, în afară de Iisus Hristos, să cuantifice credința unei persoane din exterior. Aceasta se află în sufletul unui om, în relația pe verticală dintre acesta și Dumnezeu. În general, omul de rând, după 2000 de ani, își materializează credința prin prisma suferințelor mai mult decât a bucuriilor. După 2000 de ani, de la ridicarea la cer a Mântuitorului, omul încă nu știe să își materializeze credința și în bucurie, ci, mai mult în suferință. Revenind la ce m-ați întrebat, cei care râd de pelerinajele la moaște de exemplu nu au avut niciodată o suferință și aici putem da și cazul lui Valentin Guia, căruia i-a murit fetița acum câțiva ani. Astăzi, chiar dacă mi-a murit fetița și e ireversibil să se întoarcă pe acest pământ, dacă cineva mi-ar spune să mă pun în coate și în genunchi la Nicula și să mă învârt în jurul bisericuței de lemn de acolo, atât mă voi învârti până nu va rămâne piele pe coate și pe genunchi numai să știu că pot să îmi văd fetița...' a spus Valentina Guia.

'Prin urmare, în general, oamenii se duc la pelerinaje pentru că au niște necazuri. Un bun exemplu, ca o paralelă, este și cazul de la Caracal. Dacă la mamele din Caracal, în dorința lor de a-și revedea fetele acasă, vii (n.r. Luiza și Alexandra), astăzi, la momentul la care vorbim, pentru că încă nu există o certitudine dacă au murit, dacă cineva le spune să meargă la moaștele Sf.Parascheva, să stea în genunchi ore în șir etc. vor sta ore în șir pentru a-și vedea fetele în viață. Prin urmare, nu avem aceleași suferințe.

În momentul când te lăfăi în bucurie ai tendința de a râde de ceilalți

Și vă poate spune acest fapt și Valentin Guia, îmi asum, că poate, la un moment dat, i-am luat în derâdere pe cei care își manifestă astfel credința. Dar, în momentul când l-am cunoscut pe Hristos, în adevărata Lui splendoare, în mierea sa evanghelică, nu aș mai râde de nimeni. Oamenii au niște necazuri și noi nu suntem vrednici să îi judecăm. Un alt exemplu punctual pentru cititorii DC News este și exemplul lui Daniel Buzdugan. Și el la un moment dat a fost hulitor și după ce a cunoscut adevărata splendoare a Lui Hristos și a credinței nu mai ia în derâdere. Știți bine ce farse făcea și el și-a propus, pentru că sunt bun prieten cu Daniel, să nu mai facă farse sau să judece pe cineva în ceea ce privește credința.'

'Mai mult, vă pot aduce în vedere și cazul evanghelic a lui Saul, care se duce la moartea cu pietre a lui Ștefan, care era și rudenie cu acesta, și el râdea și îi păzea hainele lui Ștefan, în timp ce acesta era martirizat prin ucidere cu pietre. Apoi, a trecut printr-un moment care l-a schimbat complet, știți foarte bine pe drumul Damascului, când a căzut la pământ şi a auzit un glas care-i zicea: 'Saule, Saule, pentru ce Mă prigoneşti?'. De asemenea, Valentin Guia a trecut printr-un acest moment revelator după ce i-a murit fetița”, a concluzionat preotul și teologul Valentin Guia, pentru DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel