Circumcizia. Scandal în Islanda pe tema interzicerii practicii religioase

Islanda se află în pragul unui scandal legat de circumcizia noilor născuți.  Mai multe grupuri religioase  condamnă  un proiect de lege prin care parlametul vrea să interzică circumcizia copiilor din motive non-medicale, scrie BBC News.

Proiectul de lege ar impune un termen de închisoare de șase ani pentru oricine se face vinovat de „eliminarea parțială sau a tuturor organelor sexuale ale copilului", susținând că practica încalcă drepturile copilului.

Liderii evrei și musulmani au numit însă proiectul de lege un atac împotriva libertății religioase, Islanda fiind prima țară europeană care va interzice procedura.

Premierul Silja Dögg Gunnarsdóttir al Partidului Progresist, care a prezentat proiectul de lege la începutul lunii, a declarat că este vorba "despre drepturile copiilor, nu despre libertatea de credință. Toată lumea are dreptul să creadă în ceea ce vrea, dar drepturile copiilor vin peste dreptul la credință".

Islanda a adoptat o lege în 2005 privind interzicerea mutilării genitale a femeilor, iar susținătorii acestei mișcări au comparat-o cu această lege.

Proiectul de lege susține că circumcizia „implică intervenții permanente asupra coprului unui copil care îi pot provoca dureri severe".

[citeste si]

Comunitățile evreiești nordice au emis o declarație care condamnă interzicerea „ritualului central al" credința lor. „Sunteți pe cale să atacați iudaismul într-un mod care se referă la evreii din întreaga lume", se arată în scrisoarea deschisă.

Pentru cultura ebraică circumcizia este făcută noilor născuţi în prima săptămână de viaţă.  Agnes Sigurðardóttir (femeia episcop), a cerut o reflexie generală, fiindcă după părerea sa proiectul de lege incriminează credincioşii evrei şi musulmani. Sunt forme de extremism pe care e bine să le evităm. În Islanda partidele care intenţionează să sprijine proiectul sunt până acum 4 şi  se pare că nu par dispuse la negocieri. 

Și Imamul Ahmad Seddeeq de la Centrul Cultural Islamic din Islanda a criticat această lege. „Este ... o parte a credinței noastre", a spus el. „Este ceva care aduce atingere religiei noastră și cred că încalcă libertatea religioasă".

Circumcizia este legală în întreaga Europă, deși practica devine din ce în ce mai controversată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel