Cine e Maia Sandu, PRIMA femeie președinte din istoria Republicii Moldova. A declanșat o CRIZĂ politică

Maia Sandu
Maia Sandu

Cine e Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova. Se scrie istorie în lume, în plină pandemie de COVID-19. 

Maia Sandu, candidata partidului pro-european Acțiune și Solidaritate, a câștigat detașat lupta de la alegerile prezidențiale. Aceasta va fi prima femeie președinte a Republicii Moldova. 

Cine este Maia Sandu

Maia Sandu s-a născut în 24 mai 1972, are 48 de ani, nu este căsătorită, are studii economice și vorbește engleza, rusa și spaniola.

Între anii 1989 și 1994 a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. Din 1995 până în 1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obținând titlul de Master în administrație publică.

Între 2010 și 2012 a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale. După 2 ani în care a câștigat 10.000 de dolari pe lună la Washington, Maia Sandu s-a întors la Chișinău, unde a preluat Ministerul Educației.

Ca ministru al Educației, a introdus camere de supraveghere la examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au provocat proteste de stradă.

L-a determinat pe premier să demisioneze. A declanșat o criză politică

Maia Sandu a cerut procuraturii să verifice dacă actele de studii ale fostului său șef, premierul Chiril Gaburici, sunt autentice, iar după verificări ample, s-a constatat că actele sunt false, motiv pentru care Gaburici și-a dat demisia.

În 2015 devine premier interimar din partea formațiunii care o desemnează, într-o primă fază, și candidat la funcția de prim-ministru.

În decembrie 2015 Maia Sandu pune bazele propriei formațiuni politice, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), iar în anul 2016 a ajuns până în turul II al prezidențialelor și în 2016

Pe 8 iunie 2019 a fost desemnată premier al Republicii Moldova, dar în aceeași zi Curtea Constituțională a declarat numirea acesteia ca neconstituțională, ceea ce a declanșat o criză politică.

Pe 12 noiembrie 2019, Guvernul Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură.

În 2020, Maia Sandu a decis să candideze din nou la alegerile prezidențiale. A câștigat primul tur cu peste 36% din voturile alegătorilor, devansându-l pe președintele în funcție Igor Dodon cu 3,5 puncte procentuale.

"Președinția nu este un privilegiu, ci o mare responsabilitate"

Maia Sandu, a declarat luni că victoria în alegerile prezidenţiale de duminică nu reprezintă “un premiu sau un privilegiu”, ci “o mare responsabilitate”.

Ea a afirmat, într-o conferinţă de presă, că “solidaritatea şi unitatea moldovenilor au uimit o lume întreagă”, subliniind că victoria şi puterea sunt ale cetăţenilor. 

″Încrederea acordată mă onorează şi mă motivează să continuăm pe calea reformării clasei politice. Mandatul de preşedinte pentru mine nu este un premiu sau un privilegiu. Este o mare responsabilitate. Înţeleg că urmează patru ani de muncă asiduă pentru a reclădi instituţiile statului, dar puterea adevărată e cea oferită de popor. Votul oamenilor dă puterea adevărată necesară pentru a schimba lucrurile şi sunt multe lucruri pentru a fi schimbate”, a declarat Maia Sandu.
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel