Chirieac: Discursul lui Biden-programul politic al Vestului pentru secolul XXI. Iohannis are o calitate uriașă

Joe Biden a dat asigurări că peste 30 de țări vor elibera petrol din rezervele strategice / captură foto Youtube
Joe Biden a dat asigurări că peste 30 de țări vor elibera petrol din rezervele strategice / captură foto Youtube

Bogdan Chirieac consideră că discursul ținut sâmbătă de președintele Biden la Varșovia este unul istoric, arătând cum se va reseta lumea după criza din Ucraina.

Bogdan Chirieac consideră că discursul ținut sâmbătă de președintele Biden la Varșovia este unul istoric, arătând cum se va reseta lumea după criza din Ucraina. Dacă democrația de tip liberal nu poate fi impusă unor țări cum ar fi China, Rusia, sau țările arabe, un model previzibil de conducere a societăților în care niciodată lumea să nu mai fie amenințată de extincție de către nebuni cu arme nucleare s-ar putea face, scrie Chirieac. Rolul Uniunii Europene trebuie să crească, iar președintele Iohannis are o calitate uriașă, arată Bogdan Chirieac într-un editorial scris pentru Defenseromania.ro.

Iată integral editorialul lui Bogdan Chirieac: 

Discursul lui Biden la Varșovia - programul politic al Occidentului pentru secolul XXI

Discursul președintelui american, Joe Biden, de sâmbătă seară, de la Varșovia, este, într-adevăr, unul istoric. El și-a început și și-a încheiat discursul făcând referire la mesajul pe care legendarul Papă Ioan Paul al II-lea, născut în Polonia, l-a trimis către Uniunea Sovietică și lagărul comunist, în 1979: “Nu vă fie teamă”. Ioan Paul al II-lea rămâne de-a pururi și în inimile românilor după ce, invitat la București, în 1999, de către Patriarhul Teoctist și președintele Emil Constantinescu, a sărutat pământul României și, întâmpinat fiind de milioane de români, a numit țara ”gradina Maicii Domnului”.

Biden a spus că Vladimir Putin este un dictator care vrea să “aducă decenii de război”, dar care trebuie să plece de la putere fiindcă nu va putea să înăbușe dorința de libertate și că “trebuie să ne întărim pentru lunga luptă care ne așteaptă”. “În Ungaria, în 1956, în Polonia, în 1956 și apoi din nou în 1981, în Cehoslovacia, în 1968, tancurile sovietice au zdrobit revoltele democratice, dar rezistența a continuat până când, în cele din urmă, în 1989, zidul Berlinului a căzut”.

O națiune măreață nu omoară copii și bunici


Președintele SUA, indiscutabil vârful de lance al valorilor occidentale ale dezvoltării, progresului și democrației, a mai spus un lucru care trebuie subliniat: “voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Sunteți o națiune măreață. O națiune măreață nu omoară copii și bunici. De aceea Vladimir Putin este una, iar vor sunteți altceva.”

Discursul președintelui Biden din Polonia va intra în istorie precum discursurile unor alți mari lideri ai Vestului. Locul în care a fost susținut, Polonia, este emblematic. Este țara din Blocul Sovietic care a fărâmat, cu Solidaritatea, lagărul comunist, fapt ce a condus în final inclusiv la destrămarea fostei URSS. Biden punctează, prin atitudinea sa, prin sprijinul necondiționat arătat Europei, care ar trebui să fie obiectivul politico-diplomatic al Lumii Libere, în secolul XXI: îndepărtarea tuturor dictatorilor sau autocraților posesori de arme nucleare.

Ne așteptam cu toții, în acest secol, după cum vedem că se și lucrează, la colonizarea Lunii, la călătoriile regulate spre Marte, la eradicarea completa a sărăciei, la combaterea schimbărilor climatice, la prelungirea semnificativă a unei vieți de calitate pentru ființele umane. Când colo, Vladimir Putin, a prăbușit brusc omenirea în jumătatea întunecată a secolului XX. Unii vor spune că suntem naivi, că lumea nu se poate schimba atât de repede.

Dacă și China ar dori, Putin ar fi istorie

Viața arată că atunci când există cu adevărat dorință politică, schimbările se petrec foarte repede. De exemplu: “măcelarul Putin”, cum l-a numit Biden, nu poate fi dat jos de la putere de către Occident. În schimb, dacă și China ar dori acest lucru, Putin ar fi istorie. Cum s-ar putea face acest lucru? Cu tancuri și avioane? Nu! Prin embargou economic. Economia rusă se susține, în acest moment, prin voința Chinei. Dacă președintele Xi Jinping și guvernul său ar dori într-adevăr schimbarea lui Putin, tot ce ar avea de făcut Beijingul ar fi să taie legăturile economice.

Nu trebuie să avem naivitatea, care a existat în unele capitale occidentale, că democrația de tip liberal din SUA sau Uniunea Europeană poate fi impusă Rusiei, Chinei sau țărilor arabe. Însă, un model previzibil de conducere a societăților în care niciodată lumea să nu mai fie amenințată de extincție de către nebuni cu arme nucleare, asta s-ar putea face.

Tema anilor 80, denuclearizarea mondială, este mai actuală decât oricând. Cum s-ar putea face acest lucru? Prin negocieri, eventual prin sancțiuni economice, prin marginalizarea celor care insistă să aibă la îndemână un buton pentru distrugerea planetei. Vom ști cu siguranța că lucrurile au pornit în acest sens dacă Kim Jong Un, în Coreea de Nord, fie va rămâne fără arme nucleare, fie va hotărî China să scape și de el cu totul.

Președintele Iohannis are o calitate uriașă


Multe alte lucruri trebuie resetate. De pildă, rămânerea prea multă vreme la putere duce la transformarea unor indivizi, care promiteau lumii Libere, așa cum era și Vladimir Putin în 1999, la nebuni trăind în lumea lor, oricând gata să apese butonul nuclear.

Rolul Uniunii Europene trebuie categoric să crească. UE are șansa să aibă mai mulți lideri semnificativi. Dacă unii, să spunem, nu sunt extraordinari, alții în schimb pot prelua ștafeta. De pildă, Emmanuel Macron a fost indiscutabil cel mai proeminent european în războiul monstruos declanșat de Rusia. A păstrat mereu deschis un canal de comunicare cu autocratul de la Kremlin.

Probabil că în săptămânile și lunile următoare se va conceptualiza mai adânc viitorul lumii Libere, ce nu poate fi separat, în mod evident, de viitorul întregii omeniri. De la Washington, Londra, Paris, Berlin și până la Beijing vom ști cum se va reorienta lumea în deceniul următor.

România este absentă de aproape 20 de ani din politica internațională mare. Nu vă așteptați din partea Bucureștiului la inițiative care să facă istorie. Președintele Iohannis are însă o calitate uriașă: tine România strâns lipită de Statele Unite și câteva mari puteri europene. Este tot ceea ce ne putem dori. În timp, cu siguranță, și la București, când lumea va merge mai mult la vot și va evita să mai pună ștampila în funcție de glandă și nu de creier, vor apărea și lideri. Până atunci, România se află de partea bună a Istoriei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel