Cheltuieli înarmare. NATO domină Rusia

Cheltuielile militare ale țărilor membre NATO le eclipsează pe cele ale Rusiei, se arată în cel mai recent raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI).

Potrivit raportului publicat miercuri pe site-ul SIPRI, cheltuielile militare la nivel mondial în anul 2017 sunt estimate la 1.739 miliarde de dolari SUA, respectiv cel mai înalt nivel de la încheierea Războiului Rece.

Rusia, cheltuieli militare în scădere

Datele culese de organizația care studiază conflictele, armamentul și politicile de înarmare indică faptul că Rusia a retrogradat de pe locul al treilea pe locul al patrulea în lume în privința cheltuirii banilor publici pentru armată. Moscova a cheltuit 66,3 miliarde de dolari în 2017, cu aproape trei miliarde mai puțin decât în anul precedent.

În comparație cu economia țării, cuantumul cheltuit reprezintă o scădere de un întreg procent: Rusia a cheltuit anul trecut 4,3% din Produsul Intern Brut (PIB), față de 5,3% în 2016.

Țările NATO, cele mai generoase cu apărarea

De cealaltă parte, Statele Unite au cheltuit în aceeași perioadă de aproape zece ori mai mult. Suma raportată de 610 miliarde de dolari este mai mult sau mai puțin la același nivel cu cheltuielile militare americane din ultimii ani.

Suma cumulată care s-a cheltuit de cele 29 de țări membre NATO, între care și România, a fost de circa 900 de miliarde de dolari în 2017, ceea ce reprezintă 52% din totalul mondial, estimează SIPRI.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel