EXCLUSIV  Centralele individuale, interzise. Horneţ, soluția care se aplică deja în Buzău: Centrale pe bază de PELEȚI din resturi. Primarul Toma: Prețul, la JUMĂTATE

Centralele individuale, interzise. Horneţ, soluția care se aplică deja în Buzău: Centrale pe bază de PELEȚI din resturi. Primarul Toma: Prețul, la JUMĂTATE/ Foto: Pixabay
Centralele individuale, interzise. Horneţ, soluția care se aplică deja în Buzău: Centrale pe bază de PELEȚI din resturi. Primarul Toma: Prețul, la JUMĂTATE/ Foto: Pixabay

Iuliean Horneţ, inventator şi întreprinzător, a vorbit în exclusivitate la DC NEWS TV, în emisiunea "Ce se întâmplă", despre centralele pe bază de peleți, un proiect deja implementat la Buzău.

Autoritățile au anunțat deja că centralele de apartament pe gaz ar putea fi interzise în acest an, pentru că poluează. În Cluj-Napoca, măsura deja se aplică. Iuliean Horneţ, inventator şi întreprinzător, a vorbit însă, în exclusivitate la DC NEWS TV, despre o soluție mult mai bună. Este vorba despre centralele pe bază de peleți. Avantajul acestora este că sunt ecologice, iar prețul căldurii devine mult mai ieftin decât în cazul celor pe gaz. Proiectul este deja implementat în Buzău.

"Avem la Buzău trei centrale, un punct termic de cartier. Au cinci blocuri, 460 de garsoniere, s-au mai făcut apartamente dintre ele și au rămas vreo 400 în total și cam 1.000 de locuitori. Centralele funcționează pe peleți categoria B2, adică peleți din resturi, după ce decojești copacul, tot ce rămâne, faci o categorie inferioară de peleți. Noi nu trebuie să tăiem niciun copac, noi trebuie să facem din toate resturile, sunt buruieni, ne lasă Dumnezeu  terenurile necultivate, ne dă câte 7-8 tone, fără să facem altceva decât să cosim.", a spus Iuliean Horneț.

Primarul din Buzău, despre centralele pe bază de peleți: Prețul s-a dus la jumătate

Ulterior, în cadrul emisiunii a intervenit și Constantin Toma, primarul din Buzău.

"Domnule primar, noi aici în București ne tot punem problema ce facem cu încălzirea asta centralizată. Ia spuneți, la Buzău, cu cartierele astea și cu centralele domnului Horneț, cam care e prețul? ", l-a întrebat Răzvan Dumitrescu pe primarul din Buzău.

"Prețul s-a redus la jumătate. Era mult mai mic, față de gaz vorbesc, pentru că s-a întâmplat și aici o nebunie, s-a creat o criză de peleți acum, pur și simplu nu mai găsești nici în supermarketuri și a trebuit să intervin personal să găsim peleți ca să putem funcționa cu centrala montată de domnul Horneț la Buzău pentru 411 apartamente, o stație pilot dacă vreți, ca să verificăm încrederea și ca să vedem dacă putem extinde acest sistem. Practic acest sistem a fost confirmat în două ierni. Nu poluează și, într-adevăr, tehnologia este foarte bună și ar merita făcută.

"Este o opțiune și în București"

Mă uit acum în acest ordin nr.146 din 29 decembrie 2021, e vorba despre Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, ei vorbesc de pompe de căldură, de tot felul de alte chestii. Deci, încălzirea cu peleți este o opțiune, zic eu, și în București. Se pot transforma acele punte termice, să nu mai alimenteze de la CET-urile alea imense și să se meargă pe zone pentru că mai e un avantaj colosal aici, nu mai trebuie să înlocuiești acele rețele de mii de kilometri. Sunt 564.000 de apartamente, Dumnezeule, păi să înlocuiești atâtea conducte, fizic, logistic nu e posibil în 20-40 de ani.(...) orice uscături pot fi transformate în peleți și sunt convins că dacă cererea va fi mare vor apărea multe fabrici de peleți în România.", a declarat Constantin Toma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel