Boc a luat fața Guvernului: Centralele de apartament pe gaz, INTERZISE în Cluj Napoca. Este ”direcția în care merge lumea”

foto monitorulcj.ro
foto monitorulcj.ro

Cluj-Napoca elimină centralele pe gaz. Primarul Emil Boc nu a mai așteptat hotărârea din Guvern și a luat decizia local. Astfel, municipiul al cărui primar este devine primul oraș din România care interzice montarea centralelor de apartament în construcțiile noi. 

Din decizia Consiliului Local Cluj-Napoca, au fost interzise centralele de apartament în blocurile noi cu mai mult de șase apartamente. Proiectul de hotărâre a fost votat marți, conform Digi24. 

”La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră. Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal”, se arată în proiectul de hotărâre, scrie monitorulcj.ro

Proiectul mai arată că ”în vederea protejării mediului înconjurător și asigurării unei calități a aerului mai bună, interzicerea centralelor de apartament pe gaz apare ca fiind oportună”. 

Emil Boc a susținut acest demers încă din toamna anului 2021, când spunea că aceasta este ”direcția în care merge lumea”.

”De la momentul adoptării hotărârii de Consiliu Local, orice proiectare a blocurilor noi care au mai mult de 6 apartamente vor avea în viitor două alternative: fie se conectează la sistemul de termoficare, fie se conectează la o singură centrală de bloc. Nu vom opri debranșarea dacă oamenii nu vor dori” spunea primarul municipiului Cluj-Napoca, în noiembrie 2021. 

Prim pas de normalizare, anunțat ministrul Tanczos Barna

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spunea că ”Vom propune interzicerea centralelor individuale în blocurile noi. Nu avem în vedere intervenții pe centralele individuale în apartamente deja instalate. Vom propune o limitare a acestor soluții individuale la nivel de apartament doar în construcțiile noi. Da, vom propune un proiect de lege, vom analiza în coaliție și în guvern varianta Ministerului Mediului, dacă va exista disponibilitate de aprobare prin ordonanță de urgență, se va aproba prin ordonanță de urgență, dacă nu, se va trimite în Parlament. Implementarea trebuie graduală, nu de azi pe mâine, pentru că sunt foarte multe investiții deja pornite, gândite, proiectate, aflate în execuție, de metodele vechi. Acolo retroactiv nu poate să intervină legiuitorul în niciun caz, dar pentru viitor trebuie să facem un prim pas. Un prim pas de normalizare a acestor chestiuni de urbanism.”

Nu e prima inițiativă cu privire la centralele de apartament. Victor Ponta, când era premier, anunța că din 2016 românii vor plăti o taxă de poluare pentru centralele pe gaz, taxă cerută de UE. Vezi aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel